Gå til sidens hovedinnhold

10.000 forslag til navn på Hurtigruten

Artikkelen er over 5 år gammel

Bare en uke etter at Hurtigruten inviterte til navnekonkurranse for sitt nye ekspedisjonsskip, har det kommet inn mer enn 10.000 navneforslag.

– Pågangen og kreativiteten har vært overveldende, og vi vil rette en kjempetakk til alle i Norge og til alle Hurtigruten-vennene i utlandet som har sendt inn sine forslag, sier PR-sjef Øystein Knoph i Hurtigruten til Tidens Krav.

Det nye Hurtigruten-skipet erstatter MS Midnatsol i ruten langs norskekysten når hun fra høsten 2016 seiler til Antarktis for å tilby unike og bærekraftige naturopplevelser på den sørlige halvkulen.

Navnekonkurransen ble åpnet på NRKs Reiseradioen 21. juli, før også verden for øvrig ble invitert til å komme med sine forslag.

Mange forslag

– Vi har sagt at vi er åpne for alle forslag, men at navnet skal begynne med MS og at det må være et norsk ord eller et ord med norsk opprinnelse, eller at det kan oversettes godt, sier Knoph.

I dag er Hurtigrutens skip som hovedregel oppkalt etter naturfenomener, som for eksempel MS Nordlys – eller etter steder Hurtigruten seiler på, som for eksempel MS Lofoten – eller etter historiske personer, som for eksempel Kong Harald eller Hurtigrutens grunnlegger Richard With. Forslagene bør passe inn sammen med disse navnene på en naturlig måte.

Navnene som er kommet inn så langt spenner fra de tradisjonelle til de mer kreative.

– Vi har fått mange fine forslag, som for eksempel MS Nordavind, MS Lyngen og MS Dronning Maud. I tillegg får vi inn mange flotte navn litt utenfor hovedkategoriene, som for eksempel MS Gjøa, MS Frost, MS Stjerneklart og MS Kysten. Det vi synes er ekstra artig er at folk har mobilisert til vennlig navne-kappestrid med nabobygda eller -byen og at det opprettes egne grupper som samles rundt navn fra sitt nærmiljø, sier Knoph.

Snert og humor

Det er også kommet inn navn med snert og humor i.

– MS Polvott og MS Tøvsekk har unektelig fått oss til å dra på smilebåndet, og fra Sverige har vi forslaget MS Norsk Skogkatt.

Mesteparten av forslagene kommer fra Norge, men også andre land er representert, som for eksempel Tyskland, med mer enn 600, og Storbritannia med vel 400. Det er også kommet innspill fra Australia og New Zealand og fra flere asiatiske land.

Vinneren av konkurransen og en venn får være kapteinens gjest på en spesialseiling med et tettpakket opplevelsesprogram med det nye skipet.

Navnekonkurransen varer til 10. august, og forslag kan legges inn på Hurtigrutens sider på Facebook fram til da.