Gå til sidens hovedinnhold

Beskyldte ansatt for å putte knapp i risen

Ulovlig overvåking på restaurant:

Artikkelen er over 6 år gammel

Datatilsynet krever tre kamera fjernet fra restauranten. Eierne begrunner overvåking med frykt for sabotasje av maten.

Restaurant Brazil Churrascaria i Olav Kyrres gate i Bergen får kraftig kritikk av Datatilsynet for overvåking av ansatte på jobb.

I lang tid har eierne av restauranten fulgt med på ansattes bevegelser på jobb via flere kamera.

Kameraene ble opprinnelig satt opp uten drøfting med de ansatte.

Til enhver tid har eierne hatt tilgang til overvåkingen gjennom internett. I praksis betyr det at de kunne sitte hjemme i egen stue og få med seg det som foregikk på arbeidsplassen.

Må fjerne kamera

Datatilsynet pålegger ledelsen å avslutte sin praksis med å overvåke barområdet, buffébordet og kjøkkeninngangen av hensyn til ansatte og gjesters personvern.

Eierne må også sikre at ansatte ikke får tilgang til videoopptakene.

Klagen på kameraovervåkningen ble levert av Fellesforbundet. I klagen informerer de om at kameraene blir brukt for å illustrere om en ansatt gjør feil i jobben sin.

Restauranten eies og drives av ekteparet Leif Jonny og Christiane Storemark.

– Svært krenkende

Eierne nekter for at opptakene brukes for å vise frem feil. Likevel er det dokumentert at de viste frem en video for de ansatte der en ansatt legger en knapp i risen på buffébordet.

Ekteparet sier videoen ble spilt av for andre ansatte for at de skulle avgjøre om det faktisk forelå sabotasje, og at de ved å overvåke buffébordet kunne fange opp eventuell sabotasje av maten.

«Visningen av opptaket overfor de ansatte tyder på at virksomheten har svært dårlige rutiner når det gjelder hvem som har tilgang til videoopptakene [...] En slik «uthenging» av ansatte er etter Datatilsynets oppfatning også svært krenkende», skriver Datatilsynet.

Den ansatte som ble beskyldt for å tukle med risen jobber ikke lenger ved restauranten.

Ville forebygge allergier

Buffébordet ble angivelig også overvåket for å hindre allergiske reaksjoner.

«Grunnen til dette er å sikre at hygienemessige krav følges gjennom å påse at opplysningsskiltene til maten ikke flyttes, og at serveringsutstyr ikke blandes mellom rettene», opplyser ekteparet.

På den måten anser de at man unngår at allergikere får i seg allergener.

«Dersom opptakene sjekkes i ettertid for å se om opplysningsskiltet var på riktig plass, vil jo skaden uansett allerede ha skjedd», fastslår Datatilsynet, og krever kameraet ved bufféen fjernet.

Restauranteierne viser også til at årsaken til at kjøkkeninngangen ble overvåket var å hindre tyveri av ansattes eiendeler.

Baren ble også overvåket. Bartenderen Diego møtte denne uken Storemark i retten. Han ble overvåket på jobb, og beskyldt for å ha stjålet 2000 kroner. Han fikk sparken på dagen, og går rettens vei for å bevise sin uskyld.

Datatilsynet sier også at overvåkning av kjøkkeninngangen må fjernes.