– Arbeid er menneskeverd

 Konrad Mordal er tilbake i jobb etter rundt seks år utenfor arbeidslivet. - Etter kartleggingen ved Alf  fikk jeg noen aha-oplevelser om meg selv og hva jeg trives med, sier han til BA.

Konrad Mordal er tilbake i jobb etter rundt seks år utenfor arbeidslivet. - Etter kartleggingen ved Alf fikk jeg noen aha-oplevelser om meg selv og hva jeg trives med, sier han til BA. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter rundt seks år utenfor arbeidslivet, har Konrad Mordal (49) nå fått jobb gjennom NHO-prosjektet Ringer i Vannet.

DEL

Å ha en jobb å gå til er noe Konrad Mordal setter enormt stor pris på.

–Jeg har vært i jobb siden jeg var 16 år. Men i 2007 ble jeg langtidssykemeldt og havnet utenfor arbeidslivet. Jeg kunne ikke fortsett i jobben som trafikklærer, forteller han.

Etter mange år i attføring og med noen avbrutte studier bak seg, kom Konrad inn i attføringsbedriften Alf gjennom ulike aktivitetstilbud.

SAMARBEID MED NHO

Alf er en av åtte attføringsbedrifter i Hordaland som samarbeider med NHO Hordaland i prosjektet Ringer i Vannet.

Prosjektet har som mål å få flest mulig av NHOs 21 000 medlemsbedrifter i landet til å tørre å ta sjansen på å ansette personer med hull i CV-en.

Manpower er en av bedriftene som er med i Ringer i Vannet. Da en av deres kunder, FMC, trengte en person til å jobbe med plukking, pakking og shipping av varer, tok Manpower kontakt med Alf.

–Når en bedrift tar kontakt om behov for en kandidat, finner vi ut om vi har en som passer og som er klar for å gå ut i vanlig arbeid. Har vi ikke det, tar vi kontakt med andre attføringsbedrifter i prosjektet, forklarer key account manager Malcolm Hurtley i Alf.

– BYGGET MEG OPP

Konrad fikk prøve seg i praksis i 80 prosent stilling i seks måneder i FMC. Deretter fikk han engasjement i bedriften på vanlige vilkår gjennom Manpower.

–Gjennom kursing og kartlegging ved Alf og i praksisperioden fikk jeg bygget meg opp i et tempo tilpasset meg selv, forteller Konrad.

Han sier at han setter enormt stor pris på at Manpower og FMC ga ham sjansen.

–Å motta første lønning fra Manpower føltes omtrent like bra som den første lønnen jeg noensinne fikk. Ytelser fra det offentlige hjelper deg å holde hodet over vannet, men det er ikke resultat av noe du selv har skapt, påpeker han, og tilføyer:

– Arbeid er menneskeverd.

– TA SJANSEN

Konrad mener flere arbeidsgivere bør gi dem med hull i CV-en en sjanse.

–Vær åpne og ikke hiv dem nederst i søknadsbunken. Se menneskene i øynene, sier han.

– GIRET PÅ Å JOBBE

– Kandidatene vi får fra Ringer i Vannet er veldig giret og klare for å komme ut i jobb. Det er en kjempestor fordel, sier Mia Holmaas, regiondirektør i Manpower. De er en av NHO-bedriftene som er med i Ringer i Vannet-prosjektet.

Hun forteller at Manpower har en landsdekkende avtale med prosjektet.

–Vi var litt skeptiske til å begynne med, for vi må ha kandidater som er 100 prosent og klare for å gå ut i vanlig jobb. Det er det våre kunder forventer. Men våre erfaringer etter å ha tatt inn en håndfull kandidater gjennom Ringer i Vannet, er utelukkende positive, sier Holmaas, og tilføyer:

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på Konrad Mordal.

FRISKHETSFAKTOR

Key account manager Malcolm Hurtley hos attføringsbedriften Alf sier at de i Ringer i Vannetprosjektet jobber etter en fast metodikk.

– Når en NHO-bedrift har meldt inn behov for en kandidat, kartlegger vi kandidatene og velger ut en passende person. Så går kandidaten gjennom kursing/kvalifisering og arbeidspraksis. Etter dette gjøres en evaluering, før prosessen eventuelt ender med ansettelse eller engasjement. Vi følger også opp kandidatene og bedriftene i ettertid, sier han.

Et viktig prinsipp for å sikre at man finner riktig kandidat til riktig jobb, og at de klarer å stå i jobben, er den såkalte friskhetsfaktoren, sier Hurtley.

–Vi kartlegger kandidatenes evner, interesser, verdier og preferanser gjennom et program som kalles Vip24. På den måten finner vi ut hvilke egenskaper de har og hvilke typer jobber de kan passe i. Er det gøy å gå på jobb og man trives, reduserer det risikoen for å bli sykemeldt igjen, påpeker han.

Konrad Mordal bekrefter at kartleggingen var viktig på veien tilbake til arbeidslivet.

– Etter kartleggingen ved Alf fikk jeg noen aha-oplevelser om meg selv, hvordan jeg er og hva jeg trives med. Nå vurderer jeg å ta noe kurs i logistikk med tanke på fremtiden innen denne bransjen, sier han til BA.

– EN STYRKE

Vossingen Therese Wigstrand er gründeren bak barneklær-kjeden Tiljamid, som også har en filial i Bergen.

Tiljamid er blant NHO-bedriftene som nå ønsker å ansette kandidater fra Ringer i Vannet.

– Jeg tror veldig på det å gi noen en ny sjanse. Alle trenger ikke å være helt A4, sier hun til BA.

Wigstrand mener det er flere fordeler ved å ansette noen gjennom Ringer i Vannet.

– Jeg har allerede en regnskapsfører som kom fra attføring, og har gode erfaringer med det. Jeg tror en av fordelene med å ansette noe fra attføring er at de er veldig bevisste på hvilke styrker og begrensinger de har, sier Wigstrand.

I tillegg påpeker hun at de får god oppfølging fra Ringer i Vannet.

– De sørger for at det ikke blir feil person i feil stilling, og det er betryggende, sier barneklær-gründeren.

Artikkeltags