Lager egen møteplass for arbeidsledige sivilingeniører

Stadig flere hjelmer blir ledige i olje- og oljeserviceindustrien. I høst starter Tekna Bergen avdeling en egen møteplass for medlemmer som mister jobben. FOTO: NTB SCANPIX

Stadig flere hjelmer blir ledige i olje- og oljeserviceindustrien. I høst starter Tekna Bergen avdeling en egen møteplass for medlemmer som mister jobben. FOTO: NTB SCANPIX

Artikkelen er over 4 år gammel

– Meningen er å bistå de arbeidsledige, sier Tekna-leder.

DEL

20. august skal samlingsstedet som har fått navnet «Møteplassen» være i gang i Bergen.

Det blir frokostmøter og kurs på ettermiddags- og kveldstid, der deltakerne både kan utvide sin faglige kompetanse og få tips om CV- og søknadsskriving.

Bak tiltaket står Tekna.

Økte med 177 prosent

– Vi ser behovet for en møteplass for de som nå mister jobben, sier Andreas Engeberg, leder i Tekna Bergen avdeling, til Vest 24.

«Møteplassen» er ett av flere tiltak Tekna, som organiserer sivilingeniører og arbeidstakere med tilsvarende utdanning, tar i bruk for å møte den økende arbeidsledigheten i gruppen.

I forrige uke arrangerte Tekna og Nav Hordaland en egen jobbmesse for sivilingeniører.

Engeberg har tidligere stilt seg svært kritisk til byrådet i Bergen sin innsats for å motvirke den økende arbeidsledigeheten blant høyt kvalifisert personell i olje- og oljeserviceindustrien.

– Vi ser et behov for en slik møteplass, sier Andreas Engeberg, leder i Tekna Bergen avdeling. FOTO: PRIVAT

– Vi ser et behov for en slik møteplass, sier Andreas Engeberg, leder i Tekna Bergen avdeling. FOTO: PRIVAT

Ifølge Nav-tall fra mai, som er de siste tilgjengelige, var det registrert 732 arbeidsledige i ingeniør- og ikt-kategorien. Det er en økning på 395, eller 117 prosent, fra året før.

Ide hentet fra Stavanger

Modellen til «Møteplassen» har Tekna Bergen avdeling hentet fra Stavanger.

I området som er enda kraftigere rammet av investeringstørken i oljeindustrien startet men en slik arena i mai.

– Vi tok initiativet til et slikt tilbud, men så ville Tekna sentralt gjøre det til et prøveprosjekt. Dermed er det formelt de som står bak «Møteplassen» i Stavanger, men meningen er at vi skal ta over, sier Terje Amundsen, leder for Tekna Stavanger avdeling, til Vest 24.

Han forteller om positive erfaringer, og at mellom 30 og 40 arbeidssøkende pleier å delta på torsdagsarrangementene, og noen færre på frokostmøtene på tirsdager. Til nå har møter og kurs vært relatert til arbeidsssøking.

– Mange av våre medlemmer har faktisk aldri skrevet en søknad. De hadde jobb før de var ferdige med utdanningen, sier Amundsen, som selv har fått merke oljekrisen på kroppen. I løpet av et halvt år mistet han jobben to ganger. Nå har lokallagslederen for Tekna i Stavanger vært uten jobb i et halvt års tid.

Fikk jobb på samlingen

Kun faglig utbytte er det likevel ikke deltakerne på kursene og samlingene får tilbud om. I går inviterte Tekna i Stavanger til kurs i å lage thai-mat.

– Den sosiale siden er viktig. Arbeidstakere som mister jobben må ikke bli sittende hjemme, men gis mulighet til å ivareta og utvide nettverket sitt, sier Amundsen.

Han forteller også om et eksempel på en kursdeltaker som faktisk fikk ny jobb under samlingen.

– Han kom i prat med en gründerbedrift som holdt til der vi hadde møtet, og der kom det frem at de hadde bruk for hans kompetanse. Dagen etter hadde han jobb, sier Tekna-lederen i Stavanger.

Artikkeltags