Gå til sidens hovedinnhold

NHO: Oljekrisen sprer seg over hele landet

Artikkelen er over 4 år gammel

NHOs ferske økonomibarometer viser at oljekrisen er i ferd med å spre seg fra Vest- og Sørlandet til hele Norge.

– Det nye med barometeret fra 1. kvartal 2016, viser hvordan krisen er i ferd med å spre seg til stort sett alle deler av landet. Oslo og Akershus begynner å nærme seg de negative markedsutsiktene som bedriftene på Vestlandet har opplevd, sier NHO-president Tore Ulstein til VG.

NHOs økonomibarometer bygger på svarene fra 2.311 bedrifter, hvor bedriftslederne blir spurt om markedsutsiktene de neste 12 månedene. 21 prosent flere av NHOs bedrifter oppgir at de er mer negative enn positive, når de vurderer budsjetter og ordreinngang for de neste 12 månedene.

Oslo nærmer seg for første gang de samme negative markedsvurderingene som Vestlandet.

– Hovedårsaken til at Oslo og Akershus nå rammes, er markedssituasjonen for IKT og forretningstjenester, sier Ulstein til avisen.

De siste to årene har barometeret vist hvordan krisen i Rogaland har spredt seg til store deler av Vestlandet og Sørlandet.

Nav la sist onsdag fram sin nyeste rapport om utviklingen i arbeidsmarkedet. Også denne rapporten viser at det ikke bare er i Rogaland arbeidsmarkedet er tøft, selv om økningen i ledigheten fortsatt er mye større i Rogaland enn noe annet sted i landet.

– Samtidig ser vi også at arbeidsledigheten er på vei opp i andre fylker hvor oljebransjen sysselsetter mange. I Aust-Agder, Vest-Agder, Hordaland og Møre og Romsdal var bruttoledigheten til sammen 33 prosent høyere i januar i år enn ett år tidligere, heter det i Nav-rapporten.

I resten av landet har bruttoledigheten holdt seg stabil i denne perioden, og kun økt med 3 prosent. Over halvparten av økningen kom imidlertid i Akershus som også har mange sysselsatte i oljerelaterte næringer. (©NTB)