Gå til sidens hovedinnhold

Nordea tror på nullrente i løpet av året

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo (NTB): Nordea Markets tror at Norges Bank i løpet av året vil redusere styringsrenten til 0 prosent for å unngå at krona styrker seg.

Det kommer fram i rapporten «Nordea Economic Outlook», som blir presentert onsdag. Nordea har ikke tro på ytterligere kutt til negative renter fra sentralbanken.

– De økonomiske virkningene av nye rentekutt svekkes når styringsrenten nærmer seg, og kommer under null. En viktig årsak er at bankene vegrer seg for å sette ned sine innskuddsrenter til publikum til under null i frykt for kundeflukt og uttak av kontanter, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i rapporten.

Dempe fall

Nordea tror på fortsatt nedgang i oljerelaterte næringer, men anslår at investeringsnivået ikke vil falle så brått som i år. Nedturen i norsk økonomi er først og fremst en oljehistorie, mener banken.

– En grei vekst i etterspørselen i resten av økonomien og en svak krone bidrar til å dempe fallet, heter det i rapporten, som anslår at den økonomiske veksten ender på 1 prosent i år og at inflasjonen vil være 2 prosent ved utgangen av året.

Bunnen nådd

Makrorapporten fra Nordea slår fast at norsk økonomi har håndtert oljeprisfallet «forbausende bra», og at vi kan ha det verste bak oss. Nordea tror vi har nådd bunnen i oljeprisen og anslår at den vil stige opp mot 50 dollar fatet mot slutten av året og stabilisere seg på rundt 60 dollar i løpet av 2017. (©NTB)