Boligmarkedet i Bergen er fortsatt brennhett, tross økende arbeidsledighet, viser boligprisstatistikken fra Eiendom Norge som ble lagt frem onsdag.

Tall fra Eiendomsverdi viser likevel at litt færre boliger gikk over prisantydning og takst i april enn i mars

(se grafikk til høyre i saken).

– Har fulgt med

Andelen boliger som går over takst og prisantydning har falt enda kraftigere sammenlignet med januar i år.

Da gikk hele 85 prosent av boligene som ble solgt i Bergen over prisantydning, samtidig som tre av fire boliger ble priset under takst.

– Endringen viser to ting: At vi hadde et ekstremt godt marked i vinter og at både takstmenn og meglerne nå har fulgt prisutviklingen og justert verdianslagene sine i tråd med det, sier regiondirektør i Eiendomsmegler Vest Martin Raknes.

– Ikke unaturlig

At syv av ti boliger gikk over takst i april er ikke rart, mener Kurt Buck, regionleder i Eiendomsmegler 1.

– Det er ikke unaturlig i et stigende marked at et flertall av boligene går over takst. Det ville nesten være rart om de ikke gjorde det, for vi har et ekstraordinært godt marked akkurat nå, sier han.

Flest selgere av rekkehus fikk over takst, hele åtte av ti.

– Det er ikke overraskende at rekkehus oftest går over takst. Mange ønsker seg enebolig når de flytter fra leilighet, men det blir for dyrt, derfor sikter de seg i stedet mot et rekkehus. Dermed får man en større kjøpergruppe på rekkehus, sier Dag Johnny Johannessen i DNB Eiendom.

– For høye forventinger

Men langt fra alle får solgt boligen sin for mer enn prisantydning eller takst. To av ti endte i april opp med å selge til lavere pris.

Aller flest som måtte nøye seg med under det de hadde håpet på, var det blant eneboligeiere. Her gikk knappe seks av ti over takst, mens en av tre gikk for under.

Samtidig var det eneboligene som steg mest i pris i Bergen forrige måned, med en vekst på 2,1 prosent i snitt.

Johannessen er litt overrasket over at så mange eneboliger går under takst.

– Det er god etterspørsel etter eneboliger, med mange på visningene. Kanskje forventningene hos selgere og takstmenn er for høye, sier han.

– Det kan og ha sammenheng med at det er mindre sammenligningsgrunnlag for eneboliger enn for leiligheter og rekkehus, og dermed vanskeligere å sette riktig pris, sier Buck.