Tirsdag la Forbrukerrådet frem en undersøkelse som viser at nesten en av tre boliger som ble lagt ut for salg i Oslo ble forsøkt kuppet av ivrige kjøpere før visning.

De 250 undersøkte boligene ble lagt ut på markedet fra midten av august til midten av september.

Lite kupping nå

Men er bergenserne like klare for å «snike i køen» og komme andre interessenter i forkjøpet, spurte BA en håndfull eiendomsmeglere i Bergen.

Svaret er nei.

– Det er vanskelig å sette tall på kuppingen, men den er ikke på nivå med Oslo. Om jeg skal si et tall er det kanskje én av seks boliger der noen har prøvd å kjøpe før fellesvisning i år, sier daglig leder Dag Jonny Johannessen i DNB Eiendom Bergen.

Marius Giskeødegård, eiendomsmegler og partner i Proaktiv eiendomsmegling, påpeker, i likhet med flere av kollegene, at kupping forekom oftere i vår og rett over sommerferien enn de siste par månedene.

– Da opplevde vi stadig boliger som ble kuppet eller forsøkt kuppet, men det er ikke like mye som blir kuppet nå, sier han.

Likevel: For et par uker siden ble en enebolig Giskeødegård hadde liggende for salg i Sædalen kjøpt før visning.

– Da selgerne fikk et bud på takst, slo de til, sier han.

– Det er ikke helt slutt på kupping, men det er en veldig nedadgående trend, og det er vi glade for. Det har vel en sammenheng med at det er et litt roligere marked nå. Jeg håper også at det handler om at meglere har blitt flinkere til å gi råd, sier leder for Vestlandets eiendomsmeglerforening, Toril Cecile Fridestad.

 

Ingen fasitsvar

Hvorvidt det er selger eller kjøper som kommer best ut når boliger kuppes, er vanskelig å gi svar på, sier Giskeødegård.

– Det finnes ingen fasitsvar på det. Men som meglere er vår anbefaling til selgerne å alltid kjøre budrunde. Da kommer vi i kontakt med alle interessentene, sier han til BA.

Forbrukerrådets undersøkelse tyder på at kjøper som oftest kommer best ut av kupping. I samtlige tilfeller de undersøkte, tjente boligselgeren flere hundre tusen kroner på å avslå privatbud – og i stedet gjennomføre annonserte visninger.

Bare fem prosent av selgerne i undersøkelsen takket ja til forhåndsbud før visningen.

– Vi har eksempler på at det å takke nei til dem som vil kuppe kan gå begge veier for selger. Selgere har fått mer enn de ble tilbudt, men vi har også opplevd at huset har gått for en lavere sum, og gjerne da etter å ha blitt liggende en stund for salg, sier Johannessen.

Daglig leder Fredrik Søreide i Krogsveen Bergen sier kuppbudene, når de iblant opplever det, ofte ligger noen hundre tusen kroner over prisantydning eller takst.

– Det er veldig sjelden selger synes budet er så bra at de velger å ta sjansen på å avlyse visningen. De fleste ønsker å stå løpet ut helt til målstreken. Det er noe vi anbefaler også.

Boliger med noe ekstra

Christer Vikebø, partner i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen, sier deres opplevelse er at kuppforsøk først og fremst skjer når det kommer spesielle boliger for salg, eller når det kommer boliger for salg i attraktive områder der det sjelden er noe for salg.

– Da er ofte betalingsviljen ganske sterk. Jeg har opplevd at jungeltelegrafen førte til at en selger fikk et bud på mer enn en million over takst på villaen sin på Årstad før jeg rakk å legge boligen ut i markedet. Min erfaring er at det oftest er villaer i populære områder som Kalfaret, Årstad og Sandviken som kuppes. Men det kan også skje med leiligheter i høysesong fordi kjøpere blir frustrerte etter å ha tapt flere budrunder, sier Vikebø.

Vikebø forstår at noen kan bli fristet til å forsøke å kuppe en attraktiv bolig, men kommer med en påminning til selger:

– Husk at om noen prøver å kuppe boligen du skal selge, betyr det sannsynligvis at du har et attraktivt objekt. Og den som forsøker å kuppe er ikke ute etter å gjøre deg rikest mulig.

Kurt F. Buck, regionsjef i Eiendomsmegler 1, sier i likhet med kollegene at det er mindre kupping nå enn tidligere i år.

– Det har blitt sjeldnere og sjeldnere i tråd med at markedet har roet seg og den økonomiske usikkerheten har økt. I den grad det skjer forsøk på kupping nå, er nok selgerne litt mer tilbøyelige til å takke ja til et privat bud enn i et mer opphetet marked, sier Buck.

Alle meglerene BA har snakket med anbefaler i utgangspunktet selgere å gjennomføre fellesvisning før de selger.

– Kupping er gambling for begge parter, sier Johannessen.