I mars gikk fire av de største eiendomsmeglerfirmaene i Bergen ut og lovet å slutte med 90-priser.

Det syndes fortsatt innimellom, viser en gjennomgang Vest 24 har gjort av bruktboligannonsene på Finn.no.

– De fleste følger opp, sier Dag Jonny Johannessen, daglig leder i DNB Eiendom Bergen.

Av 85 annonser for brukte boliger DNB Eiendom hadde liggende ute på Finn.no mandag, hadde fem 90-priser som 2990 000 kroner i stedet for 3000 000 kroner.

Lokkepris-mistanker

I slutten av januar skrev BA at Forbrukerombudet så tendenser til lokkepriser ved markedsføring av boliger for salg i Bergen.

En gjennomgang BA gjorde i februar, viste at tre av fire boliger hadde en prisantydning under takst.

Det til tross for at 85 prosent av boligene på det tidspunktet ble solgt for over takst.

I mars gikk Krogsveen, DNB Eiendom, Eiendomsmegler Vest og Eiendomsmegler 1 ut i BA og sa at de gikk inn for et felles lite krafttak mot lokkepriser. De oppfordret også andre meglere til å bli med.

– Fra nå av blir det slutt på at en bolig blir priset til 2.990.000 eller 2.390.000 i stedet for 3,0 eller 2,4 millioner kroner. 90-prisene skal ut, lovet de.

– Såkalte Rema 1000-priser av typen 9,90 er ikke er egnet til å styrke bransjens omdømme, spesielt med tanke på hvor store verdier vi formidler, sa Kurt Buck i Eiendomsmegler 1.

Forbrukerombudet skrøt av meglernes tiltak.

– Kan ikke diktere selgerne

Av de ti bruktboligene de hadde for salg på Finn.no mandag, hadde én 90-pris.

– Vi kan ikke diktere boligselgerne våre 100 prosent. Om selger absolutt skal ha prisen satt til 3,99 millioner og er villig til å selge for det, kan vi ikke nekte dem det, men vår anbefaling er runde priser. I de fleste tilfeller lytter de, sier regionsjef Kurt F. Buck i Eiendomsmegler 1.

Johannessen i DNB Eiendom sier at de har ett kontor der de nye prissettingsrutinene ikke er helt innarbeidet ennå.

– Men vi er egentlig godt fornøyde med den endringen vi så umiddelbart etter at vi tok tak i dette, både blant egne meglere og i andre firma, sier han.

– Respons som før

To av 48 bruktboliger Eiendomsmegler Vest hadde for salg, hadde 90-priser, mens ingen av Krogsveens 41 bruktboliger for salg hadde slike priser.

Ifølge både Buck og Johannessen har ikke de nye, «runde» prisene skremt folk fra å klikke på annonser eller komme på visninger.

– Responsen er akkurat som før. Jeg tror folk oppfatter det som et signal fra bransjen om at vi ønsker å ha en seriøs profil og gjør vårt beste for å fremstå på en ryddig måte, sier Buck.

Totalt sett hadde 73 av 418 bruktboliger i Bergen for salg på Finn.no 90-priser i går.

– Vi så raskt at flere enn oss fire som var enige om utspillet også tok tak i prisingen. Men 90-prisingen vil nok aldri forsvinne helt, sier Johannessen.

Holder fast ved 90-prisene

Privatmegleren gikk ut etter saken i BA og sa at de ikke har planer om å kutte 90-priser.

De hadde 90-priser i 23 av 53 annonser mandag.

Tom Jørgensen i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen sa i mars at de mener det blir feil om megler eller meglers overordnede skal overstyre en selgers ønske om prisantydning.

– Vi oppfatter at en marginal endring på ti-tyve tusen handler mer om politikk enn riktig prising av bolig, sa han til BA.