Seks av ti bergensere mener at eiendomsmegleren påvirker prisen ved boligsalg.

Det kommer frem i en landsomfattende undersøkelse InfFact har utført for Privatmegleren.

Mindre tro

Vestlendingene har likevel litt mindre tro på meglernes betydning enn snittet. På landsbasis tilskriver 65 prosent av befolkningen megleren en rolle for prisen de oppnår for boligen sin.

Av dem mener 25 prosent at megleren har en avgjørende betydning. Her i vest er det bare 18,4 prosent som mener det samme.

Totalt mener 62 prosent av vestlendingene at megleren har middels eller avgjørende betydning for prisen.

– Ikke overrasket

Jard Berg, leder i Vestlandets eiendomsmeglerforening, er ikke overrasket over at en så stor andel mener eiendomsmeglerne påvirker prisen.

– Nå er jo jeg kanskje ikke rette personen til å si det, men selv ville jeg aldri solgt en bolig uten megler. Jeg tror at når det gjelder boliger solgt gjennom privatpersoner kontra megler, så vil forskjellen i prisen man kan oppnå ofte være stor, sier Berg til BA.

Han tror også valget av megler kan ha betydning for prisen man oppnår for boligen.

– Boligselgere velger ofte ut fra kjemien med megleren. Kjemien med kunden er viktig for prisen, sammen med kompetansen til megleren, mener jeg, sier Berg, og tilføyer:

– Samtidig er det nok slik at om en bolig blir solgt én million over prisantydning, så skyldes det neppe megleren, men heller at boligen var feil priset, at tilbudet i markedet var lavt og interessen veldig høy. Men at megleren kan ha en innvirkning på prisen gjennom strategien og markedsføringen, er sikkert.

– Rådgiver

Partner Einar Jerven Strand i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen i Bergen er også overbevist om at megleren kan påvirke prisen.

– Megleren skal opptre som en god rådgiver med å vurdere pris på boligen, justere selgernes forventninger og påpeke forbedringer som eventuelt må utføres før et salg. I tillegg skal boligen synliggjøres gjennom gode tekster og bilder, sier Strand.

Han mener også at meglerens bruk av nettverket sitt av potensielle boligkjøpere i salgsprosessen er viktig for prisen man kan oppnå.

– En engasjert megler klarer dessuten å skape mer aktivitet, sier Strand.