IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

Oslo (NTB): Samtidig som det meldes om uvanlig sterk vekst i boligprisene, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) nok en gang og sier det norske boligmarkedet er kraftig overpriset.

OSLO 20080430 
Megler med visnings-skilt utenfor boligblokk.
Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

OSLO 20080430 Megler med visnings-skilt utenfor boligblokk. Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX (Foto: )

DEL

Tirsdag la fondet fram en rapport om norsk økonomi hvor det advarer mot at «de høye og stigende boligprisene og husholdningenes gjeld i Norge utgjør en vesentlig risiko for den finansielle stabiliteten», skriver Aftenposten. IMF mener boligmarkedet ved årsskiftet var overpriset med 40 prosent.

LES OGSÅ: Boligprisene gikk ned i Bergen i juni 

LES OGSÅ: God prisvekst på borettslagsboliger 

Fondet påpeker at boligprisene har økt med 140 prosent siden 2000, dobbelt så mye som den generelle prisveksten. I tillegg har gjelden til en norsk gjennomsnittsfamilie økt fra 145 prosent av disponibel inntekt i 2002 til 220 prosent i fjor, noe som er høyere enn i de fleste sammenlignbare land.

Årsakene til utviklingen tilskrives lav ledighet og lave renter, samt store skattefordeler ved å sette pengene i bolig fremfor andre investeringer. I tillegg bidrar befolkningsvekst og tilflytting til byene til å drive prisene oppover. Det samme gjør reguleringer som demper boligbyggingen, skriver IMF i rapporten. (©NTB)

Artikkeltags