IMF med nye advarsler om norsk boligmarked

OSLO 20080430 
Megler med visnings-skilt utenfor boligblokk.
Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg.
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

OSLO 20080430 Megler med visnings-skilt utenfor boligblokk. Boligmarked, visning, eiendomsmegler, megler, boligsalg. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB): Samtidig som det meldes om uvanlig sterk vekst i boligprisene, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) nok en gang og sier det norske boligmarkedet er kraftig overpriset.

DEL

Tirsdag la fondet fram en rapport om norsk økonomi hvor det advarer mot at «de høye og stigende boligprisene og husholdningenes gjeld i Norge utgjør en vesentlig risiko for den finansielle stabiliteten», skriver Aftenposten. IMF mener boligmarkedet ved årsskiftet var overpriset med 40 prosent.

LES OGSÅ: Boligprisene gikk ned i Bergen i juni 

LES OGSÅ: God prisvekst på borettslagsboliger 

Fondet påpeker at boligprisene har økt med 140 prosent siden 2000, dobbelt så mye som den generelle prisveksten. I tillegg har gjelden til en norsk gjennomsnittsfamilie økt fra 145 prosent av disponibel inntekt i 2002 til 220 prosent i fjor, noe som er høyere enn i de fleste sammenlignbare land.

Årsakene til utviklingen tilskrives lav ledighet og lave renter, samt store skattefordeler ved å sette pengene i bolig fremfor andre investeringer. I tillegg bidrar befolkningsvekst og tilflytting til byene til å drive prisene oppover. Det samme gjør reguleringer som demper boligbyggingen, skriver IMF i rapporten. (©NTB)

Artikkeltags