– Tenk på om du faktisk trenger båt, regn på om det er verdt det, eller om man kan bli med naboen på et par båtturer istedenfor, råder forbrukerøkonom, Silje Sandmæl.

Eiesyke nordmenn

Sandmæl mener nordmenn er litt eiesyke og ikke særlig gode på å leie. Mange har økonomi til å eie, og tenker derfor ikke på hva som ofte er mest lønnsomt.

– Ni av ti eier egen bolig, mens i Danmark er det halvparten. Det sier litt, sier hun.

Bergen Marine AS har allerede slått fjorårets salgsrekord med 20 prosent økning, og det er nå for første gang på mange år en utfordring å få tak i nok båter til de som ønsker å kjøpe. Daglig leder Jonas Gams Steine tror mye av grunnen til det gode salget er det fine været og at regjeringen i fjor valgte å fjerne båtmotoravgiften.

– Det at vi er kvitt HK-avgiften gjør at folk plutselig får en stor rabatt på båtpakken, sier han.

Mer enn en hobby

Forbrukerøkonom Sandmæl forteller at regnestykket på hvorvidt det er lønnsomt å eie eller leie båt kommer an på hvor mye man bruker båten, hva formålet er og hva slags type båt det er snakk om.

– Noen kan kanskje arrestere meg på dette, men båt er ikke et investeringsobjekt som sådan. Derfor blir spørsmålet om vi alltid er nødt til å kjøpe, sier Silje Sandmæl.

For mange er det mer enn en hobby, og de vil eie båten selv. Jonas Gams Steine forteller at man kan få en helt grei båt til rundt 200.000 kroner, og at service, forsikring og båtplass vil koste omtrent 10.000 -15.000 kroner i året.

– Mange velger nok å kjøpe ny båt fordi de da vet hva de får. En tjue år gammel båt er kanskje en høyere risiko.

Kjøpere ser etter gode løsninger og trygge, stabile båter. Den daglige ledeenr i Bergen Marine mener at båt var mer en hobby før, med mye pussing og fiksing. I dag er de fleste nye båtene vedlikeholdsfrie, og det gir mye mindre arbeid for eierne.

– Med bøtte og svamp er mye gjort, sier Jonas Steine.

Selv har Bergen Marine vurdert utleie av båter, men ikke funnet det lønnsomt fordi det fort kan bli mange brukere i løpet av en sesong.

Krevende kystlinje

– Mange kjøper nye båt hvert andre år, men vi ser at mange båter «bare» ligger i havnen. Vi synes det er synd med tanke på miljø og kapital, sier Gjermund Flage, som har holdt på med båtutleie siden 2005 og i dag er daglig leder i utleiefirmaet Sognefjord Boating.

Flage mener de strenge sikkerhetskravene er grunnen til at mange ikke satser på utleie.

– Vi har en krevende kystlinje her på Vestlandet, og det er ikke bare-bare å være på sjøen, sier han.

På Finn.no ligger det ute tolv annonser med båter man kan leie, alt fra slepebåt til seilbåt og cabincruiser. Gjermund Flage forteller at det er mange som setter pris på en nøkkelklar båt, og anbefaler ikke å kjøpe båt hvis du bruker båten mindre enn to til tre uker hver sommer.

Anbefaler folk å prøve

Sognefjord boating har utleie av to egne båter, men formidler også en del utleie av seilbåter. Man betaler mellom 6.900 og 8.900 kroner. Flage forteller at de har en kostnad på cirka 50.000 kroner hvert år på hver av båtene.

Selv mener Gjermund Flage at det kun er én fordel med å eie båt, dersom du ikke bruker den ofte, og det er at man har mulighet til å ta spontanturer på sjøen. Derfor kommer han med en oppfordring til de som nå vurderer å kjøpe båt:

– Lei en båt, og se hvordan det er!