Gå til sidens hovedinnhold

Aksjer og småsparere

Artikkelen er over 6 år gammel

Staten ønsker flere småsparere i aksjemarkedet og frister med bonusaksjer til alle som vil investere sparepengene sine i Entra-aksjer.

Det er utmerket.

Næringsministeren og hennes departement bør imidlertid vite at når norske spareres andel av den nasjonale børsverdien er på et rekordlavt nivå både internasjonalt og historisk, så skyldes det hverken mangel på sparepenger eller gode selskaper å investere i. Forklaringen ligger først og fremst i manglende kunnskaper og inngrodde fordommer om aksjer og aksjemarkedet hos det sparende publikum.

Med årene har dessverre illusjonen om at direkte aksje­sparing ikke er noe for folk flest fått fotfeste. Dessverre i den grad at til og med mange politikere, journalister og næringslivsfolk tror det er sant.

Når regjeringen først brenner noen hundre millioner kroner i meglerhonorarer i forbindelse med børsnoteringen av Entra, bør den derfor også av sette av noen millioner til tiltak egnet til å øke kunnskap og redusere fordommer knyttet til aksje­sparing. Ellers er jeg redd at incentiver som bonusaksjer stort sett bare kommer de til gode som allerede sparer i aksjer.

Greit nok det, men enda viktigere må det være å få flere til å få øynene opp for denne spareformen.