Gå til sidens hovedinnhold

– Det nye lovforslaget er et angrep på fagbevegelsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Min erfaring fra renholdsbransjen er at de som er midlertidig ansatt går som dette nettopp fordi man ikke har et ønske om å ansette fast, skriver Bjørn-Tore Olsen, regiontillitsvalgt ISS-klubben Hordaland, i dette innlegget.

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regiondirektør i NHO Hordaland Tom Knudsen hyller i BA 28. september regjeringens forslag til «å modernisere arbeidsmiljøloven».

LES OGSÅ: – Må ta hensyn til samfunnets interesser

LES OGSÅ: Attende til lausarbeidarsamfunnet?

Nå var arbeidsmiljøloven en svært fremtidsrettet lov som forutså en hel rekke av de problemstillingene vi har fått i arbeidsmarkedet.

Det er også vel verdt å få med seg at Arbeidstilsynet som har med helse miljø og sikkerhet refser forslaget til ny lov, og mener at den faktisk kan tilrettelegge for økt arbeidslivs kriminalitet.

Hva er det nå som er så fantastisk med midlertidige ansettelser som gjør at det er «et springbrett inn i arbeidslivet»?

Min erfaring fra renholdsbransjen er at de som er midlertidig ansatt går som dette nettopp fordi man ikke har et ønske om å ansette fast.

Arbeidsminister Robert Eriksson fastslo at de ikke ønsket seg LO sitt forslag om å utvide prøvetiden fra seks til ni måneder fordi det ikke var så lett å kvitte seg med disse som midlertidige ansatte. Så ønsket er klart og tydelig at man skal ha «løsarbeidere» som man kan ha gående midlertidig ansatt, og så når den fastsatte tiden er ute så er det foten i ræven og ut av bedriften.

Man er veldig opptatt av å fortelle at den nye loven ikke er så farlig, men den er et angrep på fagbevegelsen og det vi har jobbet for.

Tom Knudsen må gjerne tro at de ny reglene ikke vil gjøre det vanskeligere for unge å få fast jobb og at de ikke får det verre på arbeidsmarkedet, men tro kan man gjøre i kirken.

Realiteten er at midlertidige ansettelser kun fører til nettopp mer krav om å kunne bruke dette. Får regjeringen dette forslaget igjennom vil første baugen være nådd, og i neste omgang vil krav om økt bruk av midlertidig ansatte og ytterligere «oppmykning» av AML være en realitet.