Gå til sidens hovedinnhold

Et angrep på mediebyen

Artikkelen er over 6 år gammel

Visste du at halvparten av landets søndagsaviser blir utgitt i Bergen, spør Eigil Knutsen i dette innlegget.

Ser man bort fra riksavisenes hovedkontorer i Oslo, er Bergen definitivt Norges sterkeste medieby. Her har vi et unikt mangfold av medier. Det gir oss et demokratisk fortrinn. Uten mediene råtner demokratiet på rot. Visste du at halvparten av landets søndagsaviser blir utgitt i Bergen? Utenom VG og Aftenposten er det nå bare BA og BT som gir ut avis også på søndager. Hviledagen holdes ikke hellig i Bergen, og det er et tydelig tegn på en vital medieby.

I ly av dette er det lenge planlagte Media City Bergen under oppseiling. Byens mediehus skal samles under samme tak, sammen med Universitetet i Bergen og Vizrt. Senteret skal etter planen åpnes i Lars Hilles gate i 2017.

TV2, NRK, BT og BA er mediebedriftene som skal inn i DNBs gamle lokaler på Nygård om to-tre år. Et par år kan virke som kort tid, men i dagens mediebransje er det en evighet. Situasjonen kan ikke kalles noe annet enn en krise. Opplagstallene faller, flere av oss leser gratisstoff på nett og annonsemarkedet har tørket inn. Nedbemanning og kostnadskutt er hverdagen for redaktører over det ganske land, og bergensavisene er intet unntak.

Derfor er det hårreisende at Høyre og Frp foreslår å kutte pressestøtten i neste års statsbudsjett. 50 millioner kroner blir kuttet, og vi vet alle hvilken vei pengene går. Ifølge regjeringen er landets største utfordring at de rike har for lite penger. Kuttet i pressestøtten betyr fem millioner kroner mindre i støtte per år for BA. Sjefredaktøren har uttalt at dette betyr slutten for BA som dagsavis. Også BTs redaktør er skuffet, og sier at «regjeringen har åpenbart ikke forstått den alvorlige situasjonen som norske medier befinner seg i».

I tillegg til å svekke avisene våre, foreslår regjeringen å fryse NRK-lisensen, noe som i realiteten betyr at statskanalen må kutte 300 millioner kroner. Ingen elsker lisensen når regningen dropper ned i postkassen, men NRK er ekstremt viktig for det norske mediemangfoldet.

Kutt hos NRK vil også ramme NRK Hordaland. Nylig har det blitt debattert om kanalen skal opprettholde en journaliststilling i Odda, noe som viser engasjementet rundt kanalen vi eier i fellesskap. Med regjeringens politikk står vi tilbake med et svekket NRK, lokalt og nasjonalt.

Det er med dette som bakteppe vi beveger oss inn mot åpningen av Media City Bergen. Dette skulle være en samling av sterke mediehus i Bergen, som kunne dra nytte av hverandre. Dersom regjeringen får det som den vil, ender vi opp med en svekket medieby.

Regjeringen angriper ikke bare de tradisjonelle mediene. De har i tillegg kuttet støtten til Nordiske Mediedager, som arrangeres i Bergen hvert år. Samlet sett rammer dette mediebyen hardt, og man kan spørre seg om statsministeren fra Bergen vet hva hun har satt i gang.