– Man tror når man ikke vet

Odd Rambøl er uenig med NHOs regiondirektør Tom Knudsen om virkningene av en ny arbeidsmiljølov.

Odd Rambøl er uenig med NHOs regiondirektør Tom Knudsen om virkningene av en ny arbeidsmiljølov. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er misbruk av begrepet å påstå at å vende tilbake til tiden før arbeidsmiljøloven ble innført, er modernisering, skriver Odd Rambøl fra Arbeiderpartiet i dette innlegget.

DEL

Apropos Regiondirektør for NHO Hordaland, Tom Knudsen, skriver i BA 28.9: «NHO blir ofte møtt med argumenter fra fagbevegelsen om at en oppmykning av reglene for midlertidig ansettelser vil gjøre det vanskeligere å for unge å få fast jobb, eller at de svakeste gruppene får det verre på arbeidsmarkedet. Det tror ikke jeg vil skje.»

Man må regne med at en regiondirektør i NHO representerer NHOs syn; så NHOs standpunkt er altså basert på tro!

Man tror når man ikke vet. Men for arbeidsmarkedet foreligger det både erfaring og vitenskapelige undersøkelser. Når NHO nå gjør spørsmålet om midlertidige ansettelser til et spørsmål om tro, forteller det at man ikke har reelle argumenter – og at NHOs egentlige agenda er at arbeidsgiveren skal få større makt.

En rekke forskere med dette som sitt forskningsfelt har uttalt seg negativt om effekten av regjeringens forslag, blant annet på FORSKING.NO.

I Norge er cirka ti prosent midlertidig ansatt, tilsvarende tall for Sverige 16 prosent. Men i Norge får 55 prosent av disse fast jobb i løpet av ett år, i Sverige er tallet 34 prosent. Vi ser altså at dagens norske regelverk fungerer bedre enn det svenske regelverket. Men NHO tror at noe annet vil skje i Norge.

NHO hevder også at deres regler for midlertidige ansettelser vil føre til at flere kommer i arbeid, altså gi lavere arbeidsledighet.

Det er jo en hyggelig tanke, men hva er erfaringene?

Jo, flere får midlertidige jobber – mens færre får fast ansettelse, og den totale sysselsettingen er den samme.

NHO kaller dette en modernisering: det er nødvendig for å møte fremtiden. Det er misbruk av begrepet å påstå at å vende tilbake til tiden før arbeidsmiljøloven ble innført, er modernisering.

Jo, flere får midlertidige jobber – mens færre får fast ansettelse, og den totale sysselsettingen er den samme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags