Gå til sidens hovedinnhold

– Nå bør du nedbetale lånet

Artikkelen er over 6 år gammel

En skal være obs på at lav rente er et tegn på svak økonomisk vekst, skriver Oddvar Rettedal i Sparebanken 1 SR-Bank.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Styringsrenten fra Norges Bank er lav, og slik den økonomiske situasjonen ser ut både i Norge og utlandet, er det grunn til å tro at vi fortsatt vil ha lav styringsrente i en god stund fremover.

Vi har i flere år allerede hatt lav rente, og dette har blant annet ført til en kraftig økning i boligprisene. Også låneveksten til folk flest har økt kraftig, noe som blant annet har ført til at Finanstilsynet har lagt begrensninger på bankene om å stramme på maks belåning – minimum 15 prosent egenkapital, og videre krav om dersom en låner ut over 70 prosent skal du betale avdrag.

Videre at alle som tar opp nye lån skal ha likviditet til å tåle et rentenivå som ligger fem prosent høyere enn i dag.

Spørsmålene fremover er hva som skjer med arbeidsledigheten, og hva som skjer med boligmarkedet.

For mange som har stor gjeld, og det gjelder særlig unge, vil det i dag være fornuftig å benytte det lave rentenivået til å betale ned på lånene.

Både for å sikre seg i tilfelle renten en gang vil stige, og i tilfelle prisene på boliger skulle falle. Unge skifter ofte bolig i takt med endret behov, og faller prisene uten at en har betalt ned lånet, kan en bli sittende igjen med gjeld etter at bolig er solgt.

Det er ingen gunstig situasjon. Det samme kan skje dersom en må selge grunnet arbeidsledighet.

Lavt rentenivå er selvfølgelig en fordel for dem som i dag er i en situasjon der de ønsker å investere i bolig, hytte eller andre investeringer. Men en skal være obs på at lavt rentenivå er et tegn på svak økonomisk vekst, som igjen gjør at den investeringen de gjennomfører av den grunn ikke prismessig utvikler seg så positivt som en håper.

Vi råder ikke folk til å trø hardt på bremsen, men legge inn en fornuftig buffer og sikkerhetsmargin gitt den økonomiske situasjonen vi er i.

Er en på boligjakt og trenger bolig som en ønsker ha som hjem i noen år, er tidspunktet for kjøp like riktig nå som senere.