Gå til sidens hovedinnhold

Elisabeth Grieg: – Behold troen, jenter!

Artikkelen er over 5 år gammel

– Følg drømmene dine! Du kan nå noen av dem!

Hun er medeier i Grieg Gruppen, styreleder i Grieg Star Group og administrerende direktør i Grieg International. Elisabeth Grieg snakket seg snart varm da 43 kvinnelige studenter var tilhørere under arrangementet «Kvinner i kuling» på Hotel Terminus fredag kveld. Arrangementet var i regi av Maritimt Forum Bergensregionen og studentorganisasjonen Springbrettet. Formålet er å øke antall kvinner i maritime næringer.

Den svært så synlige Grieg-sjefens budskap til de unge kvinnene var tindrende klart: Jenter må ta sjansen.

Et steg tilbake

– Jeg mener at et arrangement som «Kvinner i kuling» er uhyre viktig for å sette maritime næringer på kartet. Jeg håper med mitt innlegg å inspirere kvinner til å synes at dette er et gøy felt, sa den profilerte Grieg-sjefen til vest24.no like før hun gikk på podiet.

Grieg, som nylig har engasjert seg i flere likestillingsdebatter knyttet til ulike deler av næringslivet, mener likestillingen i toppen av norsk næringsliv kanskje har tatt et steg tilbake.

– Vi må dra med oss perfeksjonistene som er opptatt av å lykkes på alle områder, hele tiden. Vi må ikke være best på alle arenaer samtidig. Det er helt greit at vi lever livet i ulike faser, sier Grieg, som også har hatt verv i blant annet Norges Rederiforbund.

Egne erfaringer

– Hva mener du kan gjøres for å få flere kvinner inn i lederstillinger?

– Det er et godt spørsmål. Den som visste det, repliserer Grieg. Overfor de vel 40 studentene og 30 ressurskvinnene i salen tok Grieg International-toppen utgangspunkt i sine egne erfaringer.

– Jeg har påtatt meg oppdrag jeg ikke var forberedt på og som jeg kanskje heller ikke var kompetent til å gjøre. Det har gjort karrieren spennende, sa Grieg til forsamlingen.

– Å være leder er gøy, la hun til med ettertrykk.

– Det er mange spennende oppgaver, motiverende og mye vondt i magen. Hvis du ikke tør, men har lyst, så gjør det, sa Grieg med ettertrykk, og adopterte Pippi Langstrømpe sitt motto.

Kvinneunderskudd

For å understreke behovet for flere kvinner i sentrale stillinger i norsk næringsliv, viste hun til Pareto-konferansen i fjor.

– Der var det 1700 deltakere. 130 av dem var kvinner. Det ble holdt 138 innlegg. To av dem ble holdt av kvinner, sa Grieg, og ga følgende forklaring:

– Det er noe merkelig som skjer i karriereløpet til kvinner. De møter det berømte glasstaket. Vi har en lang vei å gå til likestilling, sa Grieg, som brukte mye tid på å advare mot perfeksjonismen.

– Ingen er perfekt. Vi har alle gjort feil. Det gjør oss bare til bedre ledere, sa Elisabeth Grieg.