Med lange skift og strenge sikkerhetskrav er det ikke mye tid til å hvile ute på «Kristin».

Statoil inviterte i høst pressen med på en tur ut til «Kristin»-plattformen, som ligger i den sørvestlige delen av Haltenbanken, rundt 240 kilometer fra kysten. Reisen ut tar om lag en time med helikopter.

Det viste seg at det ikke skulle være så lett å komme seg ut. På grunn av tordenvær ute på havet ble helikopteret forsinket med noen timer. Det hele ble ikke noe bedre da vårt allerede utsatte helikopter ble omprioritert til en annen Statoil-plattform. Etter lengre ventetid i helikopterterminalen på Kvernberget i Kristiansund var det endelig vår tur, og på med overlevingsdraktene. På turen ut var det ikke mye å se i mørket, før vi nærmet oss plattform-klyngen, som lyser opp som juletre på havet.

OMVISNING

Alle som ankommer plattformen blir tatt imot av plattformsjefen, som informerer om relevante hendelser og sikkerhetsprosedyrer for nykommere. Om bord er det 104 personer.

– Det er egentlig ganske likt et hotell, bare at vi ikke serverer alkohol, forteller Inge Mellemseter, som er en av plattformsjefene på «Kristin».

Eller som en annen arbeider forteller: det er knapt tid til annet enn å jobbe, spise og sove. Alle som jobber på plattformen går i 12-timers skift, som fort kan bli 13-, 14- og 15-timers skift når det trengs.

Når arbeiderne har litt tid til overs, er det fritidstilbud med flere klubber som driver med sitt, alt fra et klatrerom til fluebinding, samt et treningssenter for å holde seg i form.

RØYKEROM

På kontoret til Mellemseter og resten av ledelsen om bord har de morgenmøter med driftsledelsen på land hver dag, ved bruk av videokonferanse. Der blir produksjon og andre relevante hendelser fulgt opp.

Mellom kontorene og kjøkkenet er det også et røykerom, som fort fylles opp i pausene.

– Det er altså lov å røyke om bord?

– Ja, ellers hadde det nok blitt krig, smiler Mellemseter.

STORFORNØYD

Ute på selve plattformen får pressen omvisning av drifts- og vedlikeholdsleder Håvard Strand-Hansen og prosessoperatør Anna Kleveland.

Kleveland har jobbet offshore i fire år, tre av dem har vært på «Kristin». Hun er opprinnelig fra Bergen, men bosatt i Drangedal i Telemark. Hun er storfornøyd med arbeidsplassen.

– Jeg ville ikke vært noen annen plass. Man blir fort kjent med alle de andre som jobber her, og da er det mye enklere å spørre om hjelp. Og så er det veldig fint å bli gynget i søvn på kveldene, sier Kleveland.

Det som ofte trekker folk til å jobbe offshore er 2–4-turnusen.

IKKE BEKYMRET

– Når du nærmer deg slutten av turnusen, så gleder du deg til å komme tilbake til land, men etter én måned hjemme gleder jeg meg også til å komme tilbake på havet, så det er ypperlig å arbeide slik. Når vi er ute på jobb, har vi ikke tid til mye annet enn å jobbe, spise og sove, men du får i hvert fall aldri muligheten til å kjede deg.

Både Statoil og flere selskaper innen leverandørindustrien er i ferd med å kutte årsverk, og aktiviteten på sokkelen skal etter sigende være på vei ned. Kleveland er likevel ikke bekymret.

– Vi har fått klar beskjed om å se på hvor vi kan spare inn penger, men jobbmessig er jeg ikke bekymret, og tar ting som det kommer. Men jeg er veldig takknemlig for at jeg jobber her. Det er som å ha vunnet i lotto, sier Kleveland.

– Hva gjør du når du ikke er på plattform?

– Jeg prøver å finne på forskjellige ting. Når ungene flytter ut, kommer jeg plutselig til å ha mye mer fritid. Jeg har begynt å jobbe litt på den lokale puben hjemme blant annet. Det er veldig viktig å ha ting å gjøre når du kommer hjem, ellers blir du bare sittende alene hjemme. Men ungene har vært veldig fornøyd med jobben, når jeg er hjemme er jeg mye mer opplagt, sier Kleveland.