«Ingen forandring», sa OPEC-toppene. To små ord. Så stupte oljeprisen. Statoil-verdien raste med ufattelige 41 milliarder kroner på en time.

– Slapp av. Det er ikke krise helt ennå, mener eksperter BA har snakket med.

Siden toppen i sommer har oljeprisen falt 37 prosent. Så sent som i september var prisen på over 100 dollar fatet.

I disse dager går et fat råolje for i overkant av 71 dollar.

TI OPERAHUS

For Statoil har det gitt enorme følger: Staten (eier 67 prosent) og de andre aksjonærene ble på papiret 41 milliarder kroner fattigere i løpet på en snau times børshandel.

I går ble det sammenlignet med byggekostnaden av ti operahus tilsvarende det som ligger i Bjørvika i Oslo. Totalt falt Statoil-aksjen med 7,3 prosent dagen etter at Opec-landene valgte å holde produksjonen oppe.

Men tross store tap: Intet var fredeligere enn resepsjonen i Statoils palasslignende bygg på Sandsli fredag.

Tilsynelatende var det ikke mange som brydde seg om at om at krisen i selskapet toppet nyhetssendingene.

– Nei, jeg tror ikke folk er så veldig bekymret, sier Dag Unnar Mongstad, som er tillitsvalgt i fagorganisasjonen IndustriEnergi i Statoil.

HAR SKJEDD FØR

Han ser heller ikke helt svart på det:

– Vi har erfaringer som viser at det kan komme innskjerpelser som følge av slike kutt i oljeprisen som vi nå opplever. Det er vanskelig å vite hvor det vil kunne komme, men det er en fare for at man avslutter felt tidligere enn planlagt, eller at man utsetter planlagte prosjekter, sier Mongstad.

Han minner om at oljeprisen har gått opp og ned før.

– Vi må ha med oss historien når vi vurderer dette. Oljeprisen er syklisk, slik at den stiger og synker. På slutten av 1990-tallet var den nede på tolv dollar fatet, sier Mongstad.

Han er ikke blant dem som tror oljealderen er over.

– Nei, om jeg får barnebarn, vil nok også de kunne jobbe i oljesektoren. Det vil for eksempel ta 50 år å tømme Johan Sverdrup-feltet, som kan ha oppstart i 2019, sier Mongstad.

– VI FØLGER MED

Men selv om faren for at folk flest rammes av det voldsomme verdiraset foreløpig ikke er overhengende, følger partene i arbeidslivet utviklingen tett, bekrefter leder for LO i Bergen og omegn, Mads Kleven, overfor BA.

– Vi følger med. Fagbevegelsen må ha dialog med Statoil og leverandørindustrien om det som skjer, sier Kleven.

Han sikter til at Statoil alt har iverksatt effektivisering og kutt.

– Det kan synes som om Statoil har tenkt å bruke rommet de har nå før oppstarten på Johan Sverdrup-feltet til å stramme inn og sette på bremsene. Det er industrien på kysten vår som rammes, ser han.

HALVPARTEN JOBBER

Finansmannen Thorstein Selvik synes ikke det er så merkelig at Statoil effektiviserer.

– Det er gammel vits: Hvor mange jobber i Statoil? Svar: Omtrent halvparten, ironiserer den kjente finansmannen.

Han tror statsoljeselskapet kan kutte «mye fett» uten at det gjør så mye.

Selvik sier det er en fare for at konsekvensene av lave oljepriser kan blir omfattende dersom det varer lenge.

– Det ville ha så mye å si på kort sikt, men dersom det varer lenge, kan flere ansatte i leverandørindustrien, og senere også folk i andre næringer som hotell og restaurant, miste jobbene sine, sier han.

Men det er ikke bare negative sider ved lav oljepris. Det kraftige oljeprisfallet etter torsdagens Opec-møte har økt sannsynligheten for rentekutt i Norge neste år, mener flere økonomer NRK har snakket med.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener mye avhenger av om oljeprisfallet blir varig.