Shell Cansolv markerte tirsdag oppstarten av testingen av sin CO2-fangst ved Teknologisenter Mongstad (TCM).

EKSOSGASS

- Teknologisenteret på Mongstad har vist seg å være et utmerket anlegg for ulike selskaper og teknologier. Vi er glade for å kunne nyttiggjøre TCM for å fremme Shell Cabsolvs nyeste teknologi, sier Shell Globals leder for CCS, Tim Bertels, i en pressemelding.

Testingen vil foregå på TCMs aminanlegg, for å verifisere Shell Cansolv’s prosesser og utslippskontroll ved bruk av eksosgass fra kraftvarmeverket på Mongstad. Testfasen vil forsterke Cansolvs karbonfangstteknologi, og gi grunnlag for å vurdere om teknologien er moden til å bli brukt i industriell skala.

HALVPARTEN STÅR TOMT

Aker Solutions avsluttet sine tester i aminadelen av teknologisenteret tidligere i høst. Den andre delen av anlegget, der franske Alstom testet en teknologi ved bruk av nedkjølt amoniakk, står i dag uten virksomhet.


Ifølge TCMs kommunikasjonssjef Vegar Stokset er det aktuelt for det franske selskapet med ytterligere tester på Mongstad.

Administrerende direktør Erik Harding Hansen ved TCM er glad for at Shell nå starter sine tester på anlegget.

- TCM har spilt en viktig rolle i utviklingen av CCS-teknologi siden 2012, og hjelper bedrifter som Aker og Alstom, til å teste og redusere kostnader og risiko ved oppskalering til fullskala karbonfangst. Shell er en sentral aktør i en rekke CCS-prosjekter rundt om i verden, og vi er glade for å spille vår rolle i deres teknologiutvikling, sier han i pressemeldingen..