Etablerer ny bank i by'n

Her er de ansatte i banken som er under etablering. Bak fra venstre: Henriette Vartdal, Martin Valland, Morten Svellingen, Tom Henning Rimestad, Sigve Heldal, Erik Brandstadmoen, Kenneth Kristiansen og Tore Amundsen. Foran fra venstre: Marianne Skogvold, Bent Gjendem og Monica Furrebøe.

Her er de ansatte i banken som er under etablering. Bak fra venstre: Henriette Vartdal, Martin Valland, Morten Svellingen, Tom Henning Rimestad, Sigve Heldal, Erik Brandstadmoen, Kenneth Kristiansen og Tore Amundsen. Foran fra venstre: Marianne Skogvold, Bent Gjendem og Monica Furrebøe. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tre tidligere lederskikkelser i Skandiabanken starter ny bank i Bergen sentrum.

DEL

Initiativtaker Bent Gjendem sa i fjor høst opp stillingen som salgssjef i Skandiabanken etter vel syv år i banken.

– Jeg så noen muligheter i bankmarkedet. Skulle jeg forfølge drømmen, måtte jeg slutte, sier Gjendem.

På et tidlig stadium fikk han med seg Martin Valland og Tom Rimestad, også de avhoppere fra Skandiabanken.

– Da jeg forlot Skandiabanken, sa jeg at det er den beste banken i Norge. Jeg var sjefsarkitekt på IT der, og eneste mulighet for ikke å angre på beslutningen, var å bygge den beste banken i Norge selv, sier Martin Valland.

Satser på forbrukslån

– Fordelene med å være liten og å starte med blanke ark, er at det gir en fantastisk mulighet til på ta i bruk ny teknologi, sier Valland.

– Hvilken nisje skal dere operere i?

– Dette kan sammenlignes med Bank Norwegian, Ya Bank og Komplett Bank, nasjonale banker som kun er digitalt drevet. De er enkle, med få produkter. Vi skal konsentrere oss om usikrede lån og høyrentekonto med veldig god rente, sier Gjendem.

Usikrede lån, som eksempelvis forbrukslån, vil si at en ikke trenger å stille noen form for pant. Kunden må derimot bevise at inntekt, kreditthistorie og personlig økonomi tilsier at en er i stand til å tilbakebetale beløpet som lånes.

– Hvilke fallgruver ser dere?

– Usikkerhetsmomentet er om vi får gjennomført emisjonen. Vi må få pengene vi trenger for å starte, svarer Gjendem.

Vil reise 150 millioner

Foreløpig har de skaffet en prosjektkapital på 20 millioner. Ambisjonen er å reise mellom 150 og 200 millioner kroner i egenkapital til oppkapitalisering av banken.

– Pareto hjelper oss med pengeinnhenting. Signalene er positive, men fortsatt er det mye penger som skal på plass. Selve driften er jeg ikke bekymret for, sier Gjendem.

– Dere har god selvtillit?

De tre gründerne ser på hverandre.

– Ja, vi har vel det. Vi vet hva vi gjør, sier Tom Rimestad, som har 14 års fartstid i Skandiabanken.

– Når har dere ambisjoner om å åpne?

– Så fort vi kan. Forhåpentligvis en gang i sommer. Blir ikke så mye ferie i år, ler Gjendem.

To hindre gjenstår

Han påpeker at oppstartbedriften skal gjennom to store hindre. Det ene er, som nevnt, at selskapet trenger betydelig startkapital. Det andre er konsesjon fra Finanstilsynet.

Utover det har virksomheten fått forhåndsgodkjent de fleste nødvendige tillatelser, opplyser Gjendem.

Lokalene deres har adresse Rådhusgaten og har utsikt ned på Torgallmenningen.

Under BAs besøk pågår det montering av pulter til det som skal bli kundeservice-avdelingen. IT og marked er blant funksjonene som allerede er på plass.

Per i dag er det elleve ansatte på lønningslisten. I henhold til forretningsplanen skal staben øke til rundt 30 personer innen fem år.

Foreløpig navnløs

Aksjeselskapet heter Zammut Prosjekt AS. Gjendem er snar med å presisere at det ikke skal bli navnet på banken.

– Navnet er ikke klart ennå, sier han.

På nåværende tidspunkt er Skue sparebank største aksjonær (20 prosent), etterfulgt av «Reaktor-gjengen» Henrik Lie-Nielsen, Geir Nordrik og Roger Jørgensen (10 prosent) og de tre gründerne (10 prosent), ifølge Gjendem.

– Å skape en ny bankaktør i Bergen er gøy. Ekstra gøy er det at aksjonærlisten består av en del bergensere, sier han.