Christina tok fagbrev nummer to

I løpet av ein arbeidsdag måtte Christina Johansen baka 13 sortar, deriblant kransekake.
Like etter at Husnes-jenten Christina H. Johansen hadde tatt fagbrev som kokk i 2011, startet 24-åringen på ny læretid som konditor. Sist uke innkasserte hun sitt andre fagbrev.
I løpet av arbeidsdagen bakte 24-åringen hele 13 sorter, deriblant en hvit dame.
– Litt småstressende, men det går fint, kommenterte en opplagt fagprøvekandidat overfor Kvinnheringen midtveis i prøven.
STERK NEDGANG SIDEN 2000
Med to fagbrev innenfor matfag bidrar Christina til å holde oppe antall fagbrev som blir tatt i denne næringen. Statistikk fra Hordaland fylkeskommune viser at antall fagbrev innen restaurant- og matfag falt fra 236 til 147 fra 2000 til 2006. De åtte årene etter har antallet gått litt opp og ned, med en topp på 173 fagprøver i 2009 til 117 to år senere. I fjor tok 142 kandidater fagbrev i restaurant- og matfag.
– Dette er nok en sektor som har hatt flere lærlingeplasser enn lærlinger, sier distriktssekretær i LO i Hordaland, Roger Pilskog, til Vest24.
Han forteller at LO gjennom et samarbeid med NHO har som mål å øke antall lærlinger totalt med 20 prosent i Hordaland.
FLEST I TEKNIKK
Tallene fra 2013 viser at det blir avlagt flest fagprøver i teknikk og industriell produksjon i Hordaland, fulgt av bygg- og anleggsfag på andreplass. Den største økningen fra årtusenskiftet og frem til i fjor finner en i teknikk og industriell produksjon og innen helse- og sosialfag.
Innen de fleste yrkesretninger har antall fagbrev gått litt opp og ned gjennom årene, men de aller fleste kan registrere en økning fra 2000 til 2013. Bortsett fra restaurant- og matfag. Der er nedgangen til gjengjeld kraftig.
Christine H. Johansen tok sitt første fagbrev som kokk i 2011. I dag har hun fagbrev også i konditorfaget.
DETTE SER DE ETTER
De to sensorene Evy Førland Sander og Robert Astrup, som henholdsvis jobber som teamleder ved Haukeland Universitetssykehus og ved Baker Brun, har dømt mange fagprøvekandider opp gjennom årene. de forteller til Kvinnheringen at de ser etter flere ting når de vurderer om en kandidat skal få bestått eller ikke.
– Vi ser blant annet hvordan kandidaten jobber, om hun har system, om hygienen er god og slike ting. Videre ser vi på det ferdige resultatet, hvordan hun presenterer det, hvor kreativ hun har vært og ikke minst hvordan det smaker. Eienvurderingen til kandidaten teller også med, forteller Førland Sander.
AVLAGTE FAGPRØVER I HORDALAND:
År |
2000 |
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
2010 |
2011 |
2012 |
2013 |
Programområde |
|||||||||
Bygg og anlegg |
478 |
497 |
575 |
648 |
642 |
662 |
667 |
522 |
591 |
Design og håndverk |
87 |
109 |
97 |
118 |
114 |
133 |
187 |
125 |
95 |
Elektrofag |
383 |
264 |
323 |
367 |
506 |
387 |
414 |
365 |
386 |
Helse- og sosialfag |
268 |
205 |
222 |
257 |
324 |
334 |
481 |
415 |
453 |
Medier og kommunikasjon |
2 |
8 |
8 |
12 |
10 |
9 |
4 |
11 |
6 |
Naturbruk |
66 |
50 |
41 |
52 |
32 |
43 |
63 |
44 |
55 |
Restaurant- og matfag |
236 |
147 |
171 |
147 |
173 |
155 |
117 |
125 |
142 |
Service og samferdsel |
242 |
236 |
293 |
164 |
173 |
213 |
188 |
185 |
243 |
Teknikk og industriell produksjon |
590 |
473 |
511 |
649 |
758 |
779 |
765 |
636 |
704 |
TOTALT |
2352 |
1989 |
2241 |
2414 |
2732 |
2715 |
2886 |
2428 |
2675 |
Kilde: hordaland.fylkeskommune.no