Gå til sidens hovedinnhold

Fra sofaen til jegertroppen

Nær 10.000 på utdanningsmesse:

Artikkelen er over 6 år gammel

Forsvaret har behov for jenter: – Man må ikke være supermenneske for å komme inn, sier rekrutteringsoffiser Veronica Antonsen.

– Jeg er eventyrlysten, og vil ikke sitte på skolebenken eller på et kontor, sier Kristine Bergetun Lien (19).

Hun går på friluftslinjen på Framnes kristne videregående skole i Kvam, og har tatt turen til utdanningsmessen i Grieghallen.

For ett år siden ville hun bare ligge på sofaen, og svarte at hun ikke ønsket seg inn i førstegangstjenesten. Nå har hun skiftet mening:

– I år er målet å kvalifisere meg til jegertroppen i Forsvaret, sier hun.

Bare ti jenter igjen

Jegertroppen er en del av førstegangstjenesten, som består av vernepliktige kvinnelige soldater, de hadde oppstart i juni 2014.

Det var 319 søkere i fjor, og det var overraskende mange, forteller rekrutteringsoffiser, Veronica Antonsen. Etter treningshelg, grovuttak og rekruttskolen, startet 44 jenter opptaket og 20 fullførte. I dag er det ti jenter igjen i jegertroppen.

– Forsvaret har lenge vært en «gutte-greie», men vi har veldig behov for jenter, sier hun.

I underkant av 9.000 fullfører førstegangstjenesten i Forsvaret hvert år.

Eystein Kvarving, oberstløytnant og pressetalsmann for Forsvarssjefen, forteller at de som fullfører året i jegertroppen ikke er forpliktet til å jobbe videre i Forsvaret:

– Etter førstegangstjenesten i jegertroppen er de godt kvalifiserte til tjenester som spesialkommandoen eller etterretningstjenesten, sier Kvarving.

Rekrutteringsoffiser Veronica Antonsen forteller at man ikke må være toppidrettsutøver, og at det holder å være glad i aktivitet og ha riktig innstilling.

– Vi ser at jentene henger med, og har lik progresjon som guttene i fallskjermjegertroppen.

Snart søknadsfrist

Det er ventet i overkant av 10.000 besøkende til utdanningsmessen. Utstillere på messen er fra norske og utenlandske skoler, institusjoner og organisasjoner. Det er tolvte gangen messen arrangeres i Bergen, og for femte gang holder de til i Grieghallen.

– På messen finner man nesten alt, og elever fra hele fylket besøker oss, sier Bernt Roarsen, daglig leder hos tautdanning.no.

Han forteller at lærerne er flinke til å ta med seg elevene sine, og at det i tillegg kommer det en del unge voksne på ettermiddagen.

Søknadsfristen for jegertroppen og noen andre utdanninger er 1. mars. Siste frist for å søke eller legge til flere studieønsker i søknaden er 15. april.

Kristine Bergetun Lien har for lengst reist seg opp fra sofaen, og har lagt seg i hardtrening, med litt hjelp fra en venn.

– Nå er det bare dårlig blodsirkulasjon som hindrer meg, men den skal trenes bort.