Han har sittet på Stortinget og vært ordfører. Nå er han blitt fagforeningsleder.

Gard Folkvord har erfaring som Odda-ordfører og stortingsrepresentant for Ap. Nå er han blitt fagforeningsleder. FOTO: EIVIND DAHLE SJÅSTAD

Gard Folkvord har erfaring som Odda-ordfører og stortingsrepresentant for Ap. Nå er han blitt fagforeningsleder. FOTO: EIVIND DAHLE SJÅSTAD

Artikkelen er over 3 år gammel

Han har tre års fartstid fra Stortinget og fire år som ordfører. Nå er Gard Folkvord blitt fagforeningsleder.

DEL

– Jeg har fått et viktig verv. IndustriEnergi avd. 61 ved Boliden er den største fagforeningen i privat næringsliv i Hardanger, sier Folkvord til Vest24.

Foreningen har i underkant av 250 meldlemmer, i tillegg til et tallrikt pensjonistkorps.

En enstemmig valgkomite gikk inn for Folkvord som hovedtillingsvalgt for de IndustriEnergi-organiserte ved «Zinken» på Eitrheimsneset i Odda de neste to årene, skriver Hardanger Folkblad.

Ordfører og stortingsrepresentant

– Jeg gleder meg veldig til dette, og har lyst til å gjøre en innsats for de ansatte, sier den gamle Odda-ordføreren. Tilknytning til Boliden har han hatt i 27 år. Og han skryter uhemmet av fagkompetansen til de ansatte han nå er satt til å være tillitsvalgt for.

Først på listen over gjøremål står en spørreundersøkelse blant de ansatte. Det vil sette dagsorden for veien videre.

– Mitt oppdrag er å være hovedtillitsvalgt og ivareta medlemmenes interesser. Jeg vil finne ut hva de er opptatt av og hvilke saker de mener vi bør jobbe for, sier Folkvord.

I perioden 2007 til 2011 var han ordfører for Ap i den gamle industrikommunen. Etter valget for fire år siden måtte han forlate ordførerstolen, etter et oppsiktsvekkende valgteknisk samarbeid mellom Høyre og Rødt.

Før han inntok ordførerstolen var han to perioder fast møtende vararepresentant på Stortinget, i 1996-97 og 2000-2001.

Trakk seg fra lederverv

Sist gang Folkvord for alvor var i media var før Hordaland Arbeiderparties årsmøte i fjor. Der var Folkvord innstilt som ny fylkesleder, men trakk seg like før årsmøtet. På grunn av et utilbørlig press, hevdet oddingen overfor lokalavisen i Odda en stund senere.

Den episoden har ikke fratatt ham engasjementet for å jobbe videre med politiske spørsmål.

– Det er ikke noe man mister. Jeg har alltid hatt interesse for arbeiderbevegelsen. Nå skal jeg ha fokus på den faglige delen av det politiske arbeidet, og det blir interessant, sier den nyutnevnte fagforeningslederen.

– Tror du den politiske erfaringen din vil komme til nytte?

– Ja, det tror jeg. Jeg har jo et stort nettverk og vet hvordan jeg skal jobbe for å få gjennomslag.

Gode tider på «Zinken»

Mens vesentlige deler av annet næringsliv på Vestlandet sliter, opplever sinkprodusenten i Odda, den ene av to sinkprodusenter i Norden, gode tider. Gunstig metallpris og valutautviklingen spiller på lag med sinkeksportøren for tiden. Med inntekter i dollar og utgifter i kroner tjener bedriften godt på en svak krone.

– I tillegg har vi høy produksjon, sier Folkvord.

Overfor HF er han imidlertid opptatt av å få frem at smelteverksindustrien er konkurranseutsatt og vant til at det går opp og ned.

– Husk at sinkverkets produksjon er veldig spesialisert og nesten uten standardprodukter. Men prisen kan gå opp og ned, og da er det viktig at vi holder igjen og berger arbeidsplasser, sier den gamle stortingsrepresentanten til HF.

– Har du ambisjoner om mer sentrale verv i Industri Energi?

– Nå har jeg fått denne oppgaven ved Boliden i Odda de neste to årene, og den kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om, svarer Folkvord.