Hansa Borg dropper distribusjonen, mange kan miste jobben

Norgesgruppen overtar distribusjonen av Hansas drikkevarer til butikker i Bergen. ARKIVFOTO: RUNE JOHANSEN

Norgesgruppen overtar distribusjonen av Hansas drikkevarer til butikker i Bergen. ARKIVFOTO: RUNE JOHANSEN

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi er hjelpeløse, sier hovedtillitsvalgt.

DEL

Hansa Borg Bryggerier overlater distribusjonen av drikkevarer til Norgesgruppen. Det kan koste opp mot 100 medarbeidere jobben i Bergen og Sarpsborg.

Påvirker arbeidsprosessene

Hovedtilitsvalgt Helge Gjøen ved Hansa Borg i Bergen vil ikke bekrefte tallet, men legger ikke skjul på at omleggingen koster mange jobben.

– Dette er ansatte som har lang fartstid ved bedriften. Det er ikke lett for personer i 50-60-årene å skaffe seg ny jobb, sier Gjøen til Vest 24.

– Det er for tidlig å si noe om hvor mange som mister jobb. Dette er en beslutning som i hovedsak påvirker arbeidsprosessene i Hansa Borg, og vi skal nå inn i forhandlinger med de tillitsvalgte, sier administrerende direktør i Hansa Borg, Lars A. Midtgaard.

Sluttpakker og ansiennitet

Helge Gjøen forteller at det er uklart hvor mange og hvem som må forlate stillingene sine på Hansa-lageret på Kokstad.

– Vi kommer til både å kreve sluttpakker og at ansiennitetsprinsippet blir fulgt, sier Gjøen, som ikke har noen tro på at eventuelle effektiviseringsgevinster vil komme kunder til gode i form av lavere priser.

Administrerende direktør Lars A. Midtgaard bekrefter overfor Vest 24 at denne saken ble diskutert under tirsdagens styremøte.

– Det jeg kan si er at prosessen om overgang til grossist, som vi tidligere har informert om, vil fortsette som planlagt fra andre kvartal 2016.

Reaksjonene mot at Norgesgruppen skal ta over distibusjonskjøringen til Hansa Borg og Ringnes var sterke da nyheten kom. Forbrukerrådet klaget saken inn for Konkurransetilsynet, med mistanke om at Norgesgruppen brukte utilbørlig makt for å presse gjennom overtakelsen.

Ikke utilbørlig press

I klagen ba Forbrukerrådet både om at Konkurransetilsynet stanset overtakelsen og at Nærings- og fiskeridepartementet «griper inn mot kobling mellom innkjøp og distribusjon eller bruk av pressmiddel for å overta distribusjon». Forbrukerrådet ytrer også bekymring for at «det har skjedd en betydelig maktkonsentrasjon i verdikjeden for mat med stadig færre aktører på både leverandør- og kjedesiden».

Konkurransetilsynet fant derimot ikke grunnlag for at det har forekommet utilbørlig press fra Norgesgruppen.

– Etter overtakelsen sitter vi igjen med kjøring til restauranter og utesteder samt tankbilkjøringen. Etter at Norgesgruppen overtar kjøringen til sine butikker, blir volumet for lite til at vi kan opprettholde kjøringen til de andre kjedene, sier Helge Gjøen.

Administrerende direktør i Hansa Borg, Lars A. Midgaard, bekrefter det Gjøen sier:

– Det er riktig. Alle utelivsområder vil bli i ivaretatt.