Det sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen, Forbrukerrådets tjeneste for finansielle tjenester.

– Bruk egne verdier

Statistisk sentralbyrå (SSB) spår nå en realrente, det vil si rente etter skatt, fratrukket inflasjon, på -0,2 prosent.

Det vil si at det i prinsippet er gratis å låne penger, såfremt det du kjøper holder tritt med verdistigningen, skriver Dagbladet.

Et søk på Finansportalens boliglånsbarometer tirsdag viser at man nå på et lån på 2,5 millioner kroner med en sikkerhet innenfor 80 prosent av boligens verdi kan få en effektiv rente ned i 2,789 prosent.

– Det er enkelt å bytte bank eller å be om bedre vilkår i egen bank, påpeker Realfsen.

– Gå på Finansportalen og legg inn dine verdier for lånebehov og boligverdi. Da får du opp de beste vilkårene markedet kan tilby deg. Ta gjerne en screenshot eller utskrift av de beste resultatene og send det til banken med beskjed om at «Dette er de beste vilkårene andre banker kan tilby meg. Hva har dere å si til dette?».

Realfsen understreker at det er viktig at man har en rimelig ny takst på boligen sin for å sikre at man oppgir riktigst mulig verdi.

Det trenger verken å koste penger eller mye tid å få en verdivurdering, påpeker hun.

 – Det finnes kalkulatorer på nettet som kan gi en gratis vurdering, eller du kan bruke en eiendomsmegler som gir en gratis verdivurdering.

– Ikke godta å vente

Har du disse to argumentene i boks, samt trygg inntekt og en god betalingshistorikk, er det ingenting å vente med.

– Da er det bare å kjøre på, sier Realfsen.

Ofte lar bankene eksisterende kunder vente i flere uker før de får nyte godt av nedsatt rente, mens nye kunder får beste rente fra dag en. Det bør man ikke godta, sier Realfsen.

– Det er helt ubegrunnet fra bankenes side. Det er kun når vilkår endres til kundenes ugunst at varslingsplikten gjelder, ellers står de fritt til å la lavere lånerente og økt innskuddsrente gjelde fra dag én.