Her lager de whiskybarer, kaffestasjoner, bankresepsjoner...

Birger Aga er eier og daglig leder i Faginnredning, hjørnesteinsbedriften i Samnanger. Bedriften har 23 ansatte fordelt på 21 årsverk. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Birger Aga er eier og daglig leder i Faginnredning, hjørnesteinsbedriften i Samnanger. Bedriften har 23 ansatte fordelt på 21 årsverk. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Artikkelen er over 4 år gammel

For fem år siden overtok Birger Aga bedriften Faginnredning i Samnanger. Siden har han jaktet på arbeidskraft.

DEL

HJØRNESTEINERDu er ganske sikker på at du har kjørt deg vill når du nærmer deg bedriften Faginnredning i Rolvsvåg i Samnanger. Plasseringen langt inni skogen på veien mellom Samnanger og Os er en av grunnene til at daglig leder og eier Birger Aga kontinuerlig sliter med å få tak i kvalifisert arbeidskraft til bedriften, som produserer innredning i hovedsak til næringslivet.

25 minutter fra Arna

– Ja, det er jo ikke akkurat sentralt, medgir den daglige lederen, som eier fabrikken gjennom sitt investeringsselskap Harding AS.

Samtidig påpeker Aga at Rolvsvåg ikke nødvendigvis er så avsides heller. Og han får støtte fra møbelsnekker Otto Holmefjord, som daglig reiser til jobben i Rolvsvåg fra Indre Arna.

Møbelsnekker Otto Holmefjord pendler fra Indre Arna til arbeidsplassen i avsidesliggende Rolvsvåg. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Møbelsnekker Otto Holmefjord pendler fra Indre Arna til arbeidsplassen i avsidesliggende Rolvsvåg. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

– Det tar 25 minutter å kjøre. Og du unngår kø. Det er helt problemfritt, sier Holmefjord, som har hatt turen over Skyggestrand, opp Trengreiddalen og over Gullbotn som arbeidsvei i fire år.

Det trives han godt med.

– Ja, dette er en god arbeidsplass, slår Holmefjord fast.

Kuttet utdanningen

Også andre av de drøyt 30 ansatte i bedriften reiser et stykke for å komme frem til arbeidsplassen.

– Vi har ansatte som bor i Bergen, Os, på Osterøy og selvsagt i Samnanger, sier den daglige lederen, som selv pendler fra Norheimsund.

Aga trekker også frem en annen utfordring, som han mener er et stort problem i jakten på fagfolk. I dag finnes det ikke utdanningstilbud innenfor møbelsnekkerfaget i Norge.

Faginnredning i Rolvsvåg har godt med oppdrag for tiden. Ordrereserven er på 20 millioner kroner. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Faginnredning i Rolvsvåg har godt med oppdrag for tiden. Ordrereserven er på 20 millioner kroner. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

– Det er selvsagt et problem at man må til utlandet for å utdanne seg til møbelsnekker, sier Aga.

Selv er han utdannet innen bygningsteknikk. Han har tidligere drevet et byggevarehus i Norheimsund og vært markedsdirektør i Smith-gruppen.

Møbelsnekkerfaget mener han er undervurdert.

– Her får man mange utfordringer og anledning til å teste ut ting. Og så kan man jobbe tørt og varmt hele året, reklamerer Aga.

Flyttet fra Os

Faginnredning har røtter tilbake til slutten av 1800-tallet. Da lå bedriften i Os. I 1987 flyttet det som da het Heggland Interiørfabrikk til Rolvsvåg.

Navnet Faginnredning har eksistert siden 1997.

Aga kom inn i bedriften på slutten av 2009, da med en eierandel på litt under 30 prosent.

Siden kjøpte han seg opp og eier i dag 95 prosent av bedriften gjennom selskapet Harding AS, som han er eneeier av.

Hjørnesteinsbedrift

Etter at Samnanger Fabrikker, SAFA, flyttet produksjonen til utlandet, er Faginnredning i dag bedriften som sysselsetter flest personer i Samnanger. I registrene står det at bedriften produserer kjøkkeninnredning. Men det er ikke helt riktig, ifølge sjefen.

– Kjøkkeninnredning står for rundt 15 prosent av vår produksjon. Vi leverer i all hovedsak til næringslivet, sier Aga.

Det meste av arbeidet som skjer på Faginnredning krever stor grad av nøyaktighet. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Det meste av arbeidet som skjer på Faginnredning krever stor grad av nøyaktighet. FOTO: SVEIN TORE HAVRE

Både kaffestasjonen i inngangspartiet i Statoil-bygget på Sandsli og whiskybaren i Hotell Terminus i Bergen er levert fra Rolvsvåg. Da Vest24 var på besøk, jobbet de blant annet med å bygge resepsjonen til det nye Sparebank-bygget i Bergen sentrum.

– Våre kunder er blant annet hoteller, sykehus, barnehager og skoler, sier Aga, som mener bedriften har et større potensial.

Økonomisk har selskapet også gjort det greit. Omsetningen har ligget på drøyt 30 millioner kroner, og selskapet har levert plussresultater siden Aga kom inn, forteller han. I dag er ordrereserven på 20 millioner kroner.

– Men vi må være aktive, investere i nye maskiner og hele tiden fylle på med nye oppdrag, slår han fast.

Næringsplan

– Faginnredning betyr selvsagt mye for Samnanger kommune, sier Marit Aksnes Aase. Etter 16 år i ordførerstolen har hun fulgt utviklingen i næringsfattige Samnanger tett. Aksnes Aase slår fast at alle arbeidsplassene kommunen kan få fatt i er viktige.

– Samnanger har stor grad av utpendling, og da blir en bedrift som Faginnredning viktig. De har gjort en flott jobb med å ta imot innflyttere, sier hun.

Faginnredning i Rolvsvåg. Samnanger.

Faginnredning i Rolvsvåg. Samnanger. Foto:

– Hva gjør Samnanger kommune for å legge bedre til rette for næringsutvikling?

– Vi har sammen med Fusa og Os utarbeidet en næringsplan som nå er til politisk behandling. I tillegg har vi bestemt at industriområdet i Rolvsvåg skal profileres bedre og utvikles videre, blant annet ved å utbedre telefonforhold og nettilgang, sier Aksnes Aase og legger til at området også skal skiltes bedre.

– Det skal blant annet settes opp et skilt ved fylkesvei 7 som viser vei til industriområdet i Rolvsvåg, sier Aksnes, som mener området tilbyr rimelige tomter til småindustri.

I dag er Faginnredning den eneste produksjonsbedriften i området.

Artikkeltags