Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for flere kvinner i maritime næringer

Artikkelen er over 5 år gammel

Kvinner inspirerte kvinner til innsats i maritime næringer.

– Jeg tror at slike arrangementer er viktige for å gjøre maritime næringer synlige, sier administrerende direktør Linn Cecilie Moholt i Karsten Moholt AS.

Bare et døgn etter at hun sendte ut melding om lønnsreduksjon og flere oppsigelser i sin egen bedrift, sto hun på podiet for å inspirere unge kvinner til å gå inn i maritime næringer.

Sammenligningen møter hun med et smil, og et løfte om at utviklingen vil snu.

– Vi har vært gjennom kriser før. Det er viktig at bedrifter ikke kutter for mye, sier Moholt.

Inspirere kvinner

Arrangementet «Kvinner i kuling» ble arrangert for femte gang. Nær 80 kvinner var samlet på Hotel Terminus, i regi av Maritimt Forum Bergensregionen og studentorganisasjonen Springbrettet. Vel halvparten var studenter. Resten var såkalte ressurskvinner, som skulle inspirere de kvinnelige studentene til å velge en fremtid innen shipping og andre maritime næringer.

BI-studentene Charlotte Vermedal (20) og Alexandra Hansen (19) var to av studentene som ville ha med seg foredrag av Moholt, Elisabeth Grieg og Kathleen Mathisen, etterfølgende speeddating med ressurskvinnene og avsluttende rulleringsmiddag.

– Jeg synes shipping er en svært interessant næring å vurdere. Shippingnæringen virker å ha vært flink til å omstille seg, og vi vil trenge næringen i fremtiden, sier Vermedal til Vest 24.

Ikke oppmerksomme

Også Alexandra Hansen mener det er en viktig næring.

– Jeg kan godt tenke meg å jobbe innen shipping, sier hun.

Begge de to BI-studentene er med i BIS Shipping, en undergruppe av studentsamskipnaden. Vermedal trekker frem at mange studenter virker ikke å være oppmerksomme på at shipping gir mange interessante muligheter for unge kvinner.

Linn Cecilie Moholt har dette svaret på hvorfor det er viktig å få flere kvinner inn i maritime næringer:

– Jeg mener at et blandet miljø er sterkest. Flere øyne gir et bedre bilde.

– Står litt til knes

Hun har også tidligere hatt inspirasjonsforedrag for unge kvinner. Torsdag kveld dro hun raskt gjennom deler av den industrielle historien, og la slett ikke skjul på problemene deler av de maritime næringene går gjennom for tiden. Men verken oppsigelser i eget selskap eller kraftig økning i arbeidsledigheten hindrer industrilederen i å lokke kvinner til en fremtid i maritime næringer.

– Vi står litt til knes i det akkurat nå. Men disse næringene har gått gjennom problematiske perioder også tidligere. De har vi kommet oss gjennom, og det gjør vi nå også, sa Moholt til studentene.

– Det er livsfarlig

Hun påpekte i foredraget at dokumentasjonskravene i norsk oljerelatert næring har økt kraftig de siste årene, og at mange oppdrag har havnet i utlandet.

– Det har vært litt slik at vi skal tenke lure tanker i Norge, mens det praktiske arbeidet skal gjøres av billig arbeidskraft på den andre siden av kloden. Det er livsfarlig for fremtiden, fordi praktisk og teoretisk arbeid henger tett sammen, sa Moholt i foredraget sitt.

Administrasjons- og prosjektansvarlig Line Andersen i Maritim Forum Bergensregionen forteller at bakgrunnen for at man startet «Kvinner i Kuling» for fem år siden, var en rapport som ble laget i 2010. Den viste at kvinner sjelden søkte seg til maritime næringer. Hun forteller om gode erfaringer med arrangementet.

– Flere av ressurskvinnene som nå stiller opp har tidligere vært med som studenter.