Aftenposten skriver onsdag kveld at de kan vise fram dokumenter som avslører at Yara betalte store summer under bordet i perioden 2004 til 2009, angivelig for å få kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel til langt under markedspris fra råvareleverandøren Eurochem.

Yara bestrider ikke opplysningene, men har nektet å stille til intervju om saken med begrunnelsen at dette ikke er ny informasjon.

Staten eier 36 prosent av Yara, og det er Næringsdepartementet som håndterer eierskapet. NTB var sent onsdag kveld i kontakt med departementet, som ikke hadde anledning til å kommentere saken.

295 millioner

Både Thorleif Enger og Jørgen Ole Haslestad var toppsjef i Yara i disse årene.

Haslestad henviser til Yara for kommentar, mens Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs sier dette er påstander som ikke er nye, og at Enger ikke har kjennskap til slike forhold.

For to år siden fikk selskapet et forelegg på 295 millioner kroner for tre tilfeller av grov korrupsjon, og erkjente korrupsjon i Libya, India og nettopp Russland. Norgeshistoriens største foretaksbot dekket imidlertid ikke alle bestikkelsene Yara hadde betalt, skriver avisen.

En ekstern gransking bestilt av Yara selv viste at det var betalt 15 millioner dollar i såkalt uakseptable betalinger via et datterselskap i Sveits. Ifølge Aftenposten var ledelsen klar over at 2,6 millioner dollar var gått til to salgsdirektører i Eurochem.

Nulltoleranse

– Yara har nulltoleranse for korrupsjon, og det er et grunnleggende prinsipp for oss. Vi har jobbet målbevisst for å komme til bunns i dette sakskomplekset og å rydde opp, skriver kommunikasjonsrådgiver Kristin Nordal i Yara i en epost til avisen.

Ifølge Aftenposten framkommer opplysningene om bestikkelsene av en rekke internasjonale rettsdokumenter, inkludert stevninger, kjennelser, vitneforklaringer og rettsreferater.

I ett av dokumentene, en vitneforklaring fra mai 2014, redegjorde en Eurochem-direktør hvordan Yara hadde innrømmet og betalt store beløp i bestikkelser, og at det norske gjødselselskapet selv hadde framlagt dokumentasjon på hvordan dette ble gjort.

Mossack Fonseca

Eurochem er en av Yaras største leverandører av nitrogen- og fosforgjødsel. Ifølge Aftenposten ringte Haslestad selv til Eurochems eier og fortalte at Yara-ledelsen hadde oppdaget såkalte «urettmessige kommisjonsutbetalinger» via Yaras deleide datterselskap til to postboksselskaper i Karibia. Yara hadde oppdaget at selskapene var kontrollert av de to direktørene i Eurochem.

Begge de to postkasseselskapene står på kundelisten til det panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Til sammen 11 millioner dokumenter er lekket fra firmaet, i en sak som har fått navnet Panama Papers.

Fakta om korrupsjonssaken i Yara

* Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 vedtok Yara et forelegg på 295 millioner kroner fra Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Blant annet ble 5 millioner dollar lovet den libyske oljeministerens sønn. 1,5 millioner dollar ble utbetalt til en konto som sønnen disponerte i Sveits.

* 3 millioner dollar ble lovet sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann. Høsten 2007 ble 1 million dollar utbetalt via selskaper og kontoer i Liberia, Hongkong og Jomfruøyene.

* Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernets tidligere ledelse. Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger ble i fjor sommer dømt til tre års fengsel for grov korrupsjon. Tre tidligere direktører, Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw, ble dømt til fengsel i mellom to og to og et halvt år. Disse dommene er anket. Ankesaken skal opp til høsten.

* I februar ble det klart at Yara saksøkes for 1,2 milliarder kroner av det russiske selskapet Phosagro i forbindelse med korrupsjonssaken.

* 6. april skriver Aftenposten at Økokrims forelegg ikke dekket alle bestikkelser som Yara har betalt. Avisen viser til dokumenter som skal vise at det er betalt 2,6 millioner dollar til råvareleverandører i Russland.