Ifølge Kjos var det avtalt et forhandlingsmøte natt til onsdag, men så uteble pilotene.

– Vi sendte over en hel pakke til dem, men så fikk vi beskjed om at de hadde lagt seg. Det viser noe av forhandlingsviljen, sa Kjos da han møtte pressen i Norwegians lokaler på Fornebu onsdag ettermiddag.

Uenige om tilbud

Leder for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, avviser påstandene.

– Etter en klar invitasjon fra vår side til et møte, fikk vi sent tirsdag kveld tilsendt en tekst som var tilnærmet det samme som vi tidligere har avvist. Vi sendte da et svar til selskapet tidlig onsdag morgen og venter fortsatt på en tilbakemelding nå mange timer senere, sier Vatnar til NTB onsdag ettermiddag.

Han sier pilotene fortsatt er villige til å møte selskapet når som helst.

– Samtidig må partene være villige til å nærme seg hverandre, og det må være reelle forhandlinger, sier Vatnar.

Ingen norske fly i lufta

Onsdag kveld så det ut til at Norwegian ikke skulle klare å få av gårde noen innenriksflyginger i Norge i løpet av torsdagen. Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen ber passasjerer forberede seg på «en ganske dyster dag».

– Spesielt innenriks i Norge ser det ut til å bli full stopp, sier han til NTB.

Det ser riktignok ut til å bli enkelte flygninger mellom de skandinaviske hovedstedene.

Europa-rutene til flyselskapet skal gå mer eller mindre som oppsatt, hvilket betyr at flyene til mange av de mest populære Syden-reisemålene, som Antalya, Nice og Gran Canaria, går som planlagt.

Langrutene til USA og Thailand, samt flygninger til og fra London, blir ikke berørt av streiken. Det samme gjelder i stor grad også Spania-rutene.

Tåler en uke

Kjos understreker at Norwegian nå er i en alvorlig situasjon. Med 2,1 milliarder kroner i egenkapital og et underskudd i fjor på 1,05 milliarder kroner, er det et spørsmål om tid før pengesekken er tom.

Kjos anslår at selskapet tåler en uke til med streik.

– Det er utallige eksempler på at fagforeninger har streiket selskaper til konkurs, advarte han.

Kjos avviste påstander om at Norwegian-ledelsen ønsker å styre datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN) – der de skandinaviske pilotene er ansatt – inn i konkurs.

– Det er rent spinn, sa han.

Splid om streikebrudd

Vatnar hevder at Norwegian driver streikebryteri ved å leie inn fly og mannskap for å trafikkere deler av nettet.

Kjos avviser påstandene og viser til at samtlige fly i selskapet der flygerne er ansatt, står parkert.

– Det er likevel streikebryteri å leie inn fly og mannskap som skal håndtere disse flygningene under en streik, fremholder Vatnar.

Krangel om tilknytning

Kjos mener de streikende flygernes krav er umulig å innfri.

Norwegian-sjefen står fast på at de ikke kan ha en tariffavtale med andre enn sin arbeidsgiver, det vil si datterselskapet Norwegian Air Norway.

– Vi krever tariffavtale med morselskapet da det i praksis er dette selskapet vi jobber for. Arbeidsgiver er det selskapet som bestemmer tid, sted og hvordan arbeidet utføres. I tillegg utføres alle HR-funksjoner i morselskapet, sier Vatnar. (©NTB)