– Det er kanskje litt på kanten å bytte ut postnummer og kommune, innrømmer Andreas Olsen i Fana Sparebank Eiendom.

Han er en av meglerne som har solgt bolig på Bjorøy i Fjell kommune med postadresse 5174 Mathopen i Bergen Vest.

– Jeg har likevel inntrykk av at dette er helt vanlig, særlig på de litt dyrere boligene - rett og slett for å få større kjøpergruppe, sier Olsen.

Strileboliger får byadresse

– Det har blitt en kutyme at om boliger skal selges på Bjorøy eller Tyssøy, legges de ut på Finn.no med postadresse Mathopen i Bergen vest, forteller Ståle Iden i DNB Eiendom.

Bjorøy er i Fjell kommune og Tyssøy er i Sund kommune. Likevel får man plutselig treff på boliger i dette området om man søker etter bolig i Bergen vest med postnummer 5174 Mathopen.

Iden solgte nettopp en bolig på Tyssøy i Sund med denne markedsføringen, og har også tidligere solgt bolig på Bjorøy (Fjell) med postadresse fra nabokommunen.

– Blir det ikke feil å reklamere med adresse et annet sted, og til og med i en annen kommune?

– I utgangspunktet skal vi ikke endre postnummeret for en bolig, men dessverre er det slik at kommunegrensene er litt ulogiske i dette området, sier Iden.

Han mener at å bytte postnummer er til fordel for både selger og kjøpere.

– Vi gjør ikke dette for å villede noen, men vi mener at de som ser etter bolig i Bergen vest er mer i målgruppen enn de som søker bolig i Sund eller Fjell, mener han.

Ved å endre adresse for boligen blir også prisstatistikken som vises på Finn feil. Det har Iden opplyst om i sin annonse fra Tyssøy.

– Jeg har informert Finn om at vi noen gang endrer postadressen, men vi har ikke funnet en løsning der dette kommer inn i riktig prisstatistikk, sier han.

Saken fortsetter under kartet.

Kart over området, der Bjorøy (Fjell kommune) og Mathopen (Bergen kommune) er merket av. 

– Lurer forbrukerne

I Eiendomsmeglingsloven § 6-7 (2) står det at megler skal gi kjøper opplysninger om «eiendommens registerbetegnelse og adresse».

–  Og det følger av bransjenormen for markedsføring av bolig at det ved bruk av geografiske betegnelser i markedsføring av bolig må det være samsvar mellom oppgitt stedsnavn og det som er gjengs oppfatning for hva som faller inn under det aktuelle stedsnavnet. En slik praksis vil kunne være i strid med nevnte bestemmelser, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Toril Cecilie Fridestad er leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening.

– Vi har vært borti at det er gjort endringer med tanke på plassering av adresse på boliger i Solheimsviken, men i all hovedsak har jeg inntrykk at dette er snakk om markedsføring med ord som «sentrum» og ikke endring av postnummer, sier hun.

Fridestad reagerer på at noen meglere endrer postnummer og kommune for å få flere interessenter.

– Det synes jeg er helt tullete og misvisende, sier hun.

– Bransjenormen er tydelig på at det ved bruk at geografiske betegnelser må være samsvar mellom oppgitt stedsnavn og det som er gjengs oppfatning for hva som faller inn under det aktuelle stedsnavnet. Dette er selvsagt også uheldig for prisstatistikken, påpeker hun.

Også Forbrukerombudet og Forbrukerrådet reagerer.

– Beliggenhet har stor betydning for forbrukere på boligjakt. Dersom eiendomsmegler trikser med postnummeret på finn.no slik at potensielle kjøpere blir «lurt» til se på en bolig som ligger utenfor det geografiske området de i utgangspunktet var interesserte i, er dette klart egnet til å forvirre og mislede forbrukere, sier Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet.

– Misvisende

Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener også det å bytte postnummer og kommune er misvisende.

– Dette er jo en strategi for å drive boligprisene oppover og gjør at man lettere kan kreve veldig høye meglerhonorarer, sier han.

– Boligpriser for helt like boliger kan variere med millioner når man krysser kommunegrensen. Forbrukere som sjekker boligpriskalkulratorer på nett kan bli forledet til å tro at boligen er «verdt» mye mer enn det som er reeelt og derfor ende opp med å by og betale mer enn man selv vil få igjen når man ønsker å selge, mener Bartholdsen.

– Eiendomsmeglerbransjen har selv i årevis profilert seg på at beliggenheten betyr enormt for prisen, påpeker han.

– Det er jo positivt å opplyse om nærhet til nabokommune eller tettsted, mens å bruke manipulerte lokkeadresser er et problem for forbrukerne, sier han.

– Man risikerer jo også i bomme på markedet når man markedsfører med feil postnummer. Hva med de som vil bo i Fjell kommune og ikke ønsker å bo i en storkommune?  De kan jo gå glipp av annonsen, påpeker han.

Dessuten opplyser Barthollsen at selger kan komme i ansvar dersom feilaktige opplysninger i forbindelse med et salg ikke blir rettet opp. Selgeren står jo i norsk lov også ansvarlig for feil som eiendomsmegleren gjør.

BA har tidligere skrevet mye om lokkepriser på bolig.  Bartholdsen mener dette er mye verre.

– Dette kaller vi ikke lokkepriser, men lokkeadresser.