Gå til sidens hovedinnhold

Vi må fortsette med olje og gass

Artikkelen er over 3 år gammel

Klodens klima kan bare reddes gjennom en global dugnad.

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Siste)

Norge bør øke produksjonen av olje og gass. Det er den klare beskjeden fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Begrunnelsen er todelt: Verden trenger mer energi. Dessuten er IEA bekymret for at verden skal bli for avhengig av olje og gass fra ustabile land i Midtøsten.

Selv om vi skulle klare å holde klodens temperaturøkning på under to grader, er det ifølge energibyrået behov for 70 millioner fat olje hver dag. Hvis oljeinvesteringene går ned i OECD-landene, vil mye mer av framtidens olje måtte komme fra Midtøsten.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Det får konsekvenser for energisikkerheten, sier visedirektør Paul Simons i IEA og oppfordrer derfor land som Norge til å øke produksjonen av olje og gass. Han presenterte nylig en landrapport om energisituasjonen. Her blir Norge framhevet som en energistormakt og en betydelig eksportør av olje og gass så vel som eksportør av ren vannkraft.

– Dette er et viktig budskap i den norske debatten om oljeutvinning i nord, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Han poengterer at regjeringen er innstilt på å dele ut nye områder i Barentshavet. Som ventet får IEA-rapporten stryk fra miljøorganisasjonene. Zero-leder Marius Holm mener at IEA har en urealistisk tro på utvikling av karbonfangst.

Det hører med til historien at siden 2001 har den norske oljeproduksjonen falt med rundt 40 prosent, mens gassproduksjonen har økt nesten tilsvarende i volum. Gass vil være en viktig del av klimaløsningen, for gass som brennes slipper nemlig ut halvparten så mye CO2 som kull. Flytende nedkjølt gass vil kunne forsyne stadig voksende markeder i Asia og erstatte sterkt forurensende kull i denne verdensdelen.

De gjenværende olje- og gassressursene i Norge er store. Bare en tredel av gassen og halvparten av de påviste oljeressursene er hentet opp. Fram mot 2040 vil fornybar energi overta stadig mer av markedet, men likevel vil det altså være et stort behov for olje og gass i mange tiår. Her har Norge en viktig rolle å spille.

Det vil ikke hjelpe kloden det spøtt om Norge isolert begrenser produksjonen på vår sokkel.

 

Vi må ikke glemme oljeinntektene som vi har gjort oss så altfor avhengige av her på berget. Vi har forbilledlig klart å kombinere olje- og gassutvinning med miljøhensyn på en god og akseptabel måte i over 50 år. Samtidig må vi takle enda den stadig mer påtrengende klimautfordringen. Men klodens klima kan bare reddes gjennom en global dugnad.

Problemet er forbruket av fossilt brensel, ikke produksjonen. Det vil ikke hjelpe kloden det spøtt om Norge isolert begrenser produksjonen på vår sokkel. Resultatet vil bare bli at ustabile land i Midtøsten pumper opp mer. Det blir strutsepolitikk å stikke hodet i oljesanden.