Gå til sidens hovedinnhold

Slik gikk det i kommune-NM

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er de store kommunene som gjør det best.

(Siste)

I kommune-NM rangerer NHO kommuner etter attraktivitet og lokal vekstkraft basert på næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommunal økonomi. 

Ifølge NHO er det en klar sammenheng mellom størrelse og plassering på listen i årets kommune-NM.

Alle de fem kommunene med mer enn 100.000 innbyggere er på topp 20-listen. Samtidig er fellesnevneren for alle de 20 dårligst plasserte kommunene at de har under 3.000 innbyggere.

– Det viser at en god næringspolitikk for de folkerike områdene med ekstra satsing på blant annet samferdsel er nødvendig. Veier og kollektivtransport bidrar til å skape velfungerende regioner som evner å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft og nye investeringer i næringslivet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

I NHOs årlige rangering av norske kommuner har Vestlandet størst tilbakegang, og Rogaland er fylket hvor flest kommuner faller på listen i 2017. Likevel er det Sola kommune som går av med seieren, etterfulgt av Bærum og Oslo på andre og tredje plass.

Blant landsdelene er det Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge som har flest kommuner som klatrer på listen, mens Akershus er vinnerfylket i årets kommune-NM.

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, legger ikke mye vekt på funnene i NHOs kommune-NM.

– NHO-undersøkelsen er i år rigget for å smøre Høyres valgkamp og produsere argumenter for større kommuner. For meg blir dette uholdbart og useriøst, sier Arnstad til NTB.

– Når KS gjennomfører sin årlige rangering i Kommune-Norge er det Dovre som kommer på topp, sier hun.

Forskjellen på de to undersøkelsene er at KS måler andre parametere. Konkurransen om å være best på helse, eldreomsorg og tjenesteproduksjon til innbyggerne gir andre vinnere og tapere enn i NHOs mesterskap.

Det er også andre vinnere og tapere i Kommunal Rapports kommunebarometeret.

(ANB-NTB)

Fakta om kommune-NM

  • Siden 2011 har NHO gjort en årlig undersøkelse der de rangerer hvor attraktive norske kommuner er i et kommune-NM. I år blir kommunene målt på næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.
  • Disse fem kommunene kommer best ut på rangeringen: 1. Sola, 2. Bærum, 3. Oslo, 4. Ullensaker, 5. Asker.
  • Fire av de fem kommunene som havner nederst på lista, ligger i Nord-Norge. Større kommuner gjør det mye bedre enn små.
  • Dette er de fem lavest rangerte kommunene i undersøkelsen: 426. Kvæfjord, 425. Engerdal, 424. Loppa, 423. Ballangen, 422. Kvalsund.