Nedslitte Jægergarasjen forvandles til designhotell

Herman Friele og Kjetil Smørås går sammen for å bygge et nytt hotell like ved Grand Hotel Terminus. Foto: Arne Ristesund

Herman Friele og Kjetil Smørås går sammen for å bygge et nytt hotell like ved Grand Hotel Terminus. Foto: Arne Ristesund

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjetil Smørås og Herman Friele gjør Jægergården om til designhotell med 250 rom. Hotellet får økologisk restaurant og treningssenter åpent for allmennheten.

DEL

– Vi bygger Bergens første designhotell, sier en stolt Kjetil Smørås.

Hotel Zander K blir navnet på hotellet som får inngang i Zander Kaaes gate like bortenfor Grand Hotel Terminus.

Herman Friele har gått inn som hovedaksjonær. Friele eier 66 prosent og Smørås-familien 34 prosent.

Prislapp: 320 millioner

Prosjektet har en kostnadsramme på 320 millioner kroner. Byggestart er allerede i mars i år og hotellet skal etter planen stå ferdig i mars 2017.

– Spennende å være med på. Jeg vil investere i utvikling av Bergen og synes det er fint å bidra til å skape 40 nye arbeidsplasser dønn i sentrum, og gjøre byen mer attraktiv for turister, sier Herman Friele.

Hotelldirektør Smørås kan røpe at de prismessig vil legge seg under tusenlappen for en overnatting. Han forklarer at samtidig som de vektlegger design, skal prisene være i nedre ende av skalaen sammenlignet med konkurrenter i Bergen.

– Budsjett- og designhotell, sier han.

På spørsmål om hvordan dette lar seg kombinere, forklarer han at det i hovedsak skyldes at totalentreprisen fra Lab er så gunstig.

Prognosene tilsier at det vil gå rundt med et belegg på 50 prosent. Da er marginen svært god med tanke på at Hotel Terminus, som vil drifte det nye hotellet, hadde byens beste belegg (80 prosent) i fjor.

– Det er mange dager vi må takke nei til gjester på Terminus. Vi er ordentlig i beit for rom, sier Smørås.

Terminus (131 rom) og Zander K (250 rom) blir samlet størst i byen. I dag er det Scandic Ørnen (368) som er Bergens største målt i antall rom.

Friele solgte bruktbiler i bygget

Som navnet tilsier var Jæger-familien lenge inne på eiersiden i Jægergården, mens største aksjonær var Obos (50 prosent).

Det endret seg etter at de fikk nei til å bygge leiligheter på eiendommen. Kjetil Smørås kjøpte opp prosjektet etter at det ble omregulert til hotellvirksomhet.

Nå er han sjeleglad for å ha Herman Friele med på laget. 

– Veldig inspirerende, smiler Smørås.

– Jeg har faktisk jobbet i bygget da jeg solgte bruktbiler for Jæger i min ungdom, ler bilentusiasten Friele.

Vest24 skrev nylig at hotellbyen Bergen i løpet av de nærmeste årene får cirka 2.000 nye rom.

Bare positivt, mener Herman Friele.

– Trafikk skaper mer trafikk, sier han og viser til at større tilbud trolig vil gjøre det enda mer attraktivt for turister å velge Bergen som reisemål.

Smørås påpeker at store deler av hotellplanene i byen fremover ligger utenfor sentrum. Derfor mener han beliggenheten med nær tilknyting til jernbane, bybane og busser er en stor fordel.

– Og så blir det et annerledes hotell enn alle de andre, tilføyer Friele.

Seks etasjer

Forum Arkitekter AS har på vegne av tiltakshaver Kong Oscars gt. 81 AS sendt rammesøknad for oppføring av det nye hotellet.

I første etasje, mot Zander Kaaes gate, er det planlagt en økologisk restaurant i tilknytning til hotellets resepsjonsområde med muligheter for uteservering.

Restauranten vil være åpen for både hotells gjester og allmenheten. I den gamle «Bilsalongen», hvor Sykkelbutikken holdt til, er det lagt til rette for et treningssenter over to etasjer, også dette åpent for alle.

Hotellet vil bestå av et nybygg, funkisbygget i Jægergarasjen og bevarer den klassiske fasaden til Bilsaongen, forklarer arkitektene.

For alle bygningene planlegges det en påbygning på to etasjer. Det nye hotellet vil  få seks etasjer og på det høyeste ruve 25,5 meter over bakken. Totalt vil hotellet romme 7369 kvadratmerer.

Fra stor til større

Med dette befester Kjetil Smørås seg som den ukronede hotellkongen i Bergen sentrum.

Fra før eier og driver Kjetil Smørås Augustin hotel, Bergens eldste familiedrevne hotellbedrift, Grand Hotel Terminus, samt Terminus Gastronomi, som blant annet serverer mat og drikke til Grieghallen, USF Verftet og Kalfaret Brygghus.

I tillegg står Smørås bak ombyggingen av Zander Kaaes Stiftelse til et lite hotell som vil få 15-18 hotellrom og planene om konferansehotell på GC Riebers eiendom i Solheimsviken.

For sistnevnte gjenstår en god del før realisering. Det står foreløpig på stedet hvil på grunn av uavklarte forhold med hensyn til regulering, forklarer Smørås.

Verneverdig

I rammesøknaden for Jægergården blir det opplyst hvordan tomten har flere bygninger fra ulike tidsepoker.

Mot Kong Oscarsgate ligger den gamle bilsalongen som ble oppført cirka 1928, mens neste utbyggingstrinn var Jægergarasjen. De seneste årene har det meste av bygningen vært benyttet som parkeringshus.

Byantikvar har fremsatt ønske om å bevare en del av fasadene, noe Smørås mener de innfrir på en god måte.

– Vi må ta vare på en del av fasaden og samtidig skape et utrykk anno 2017, få det til å spille sammen, sier Smørås.

Hotellets fasadeuttrykk og interiør er det de anerkjente Claesson Koivisto Rune Architects fra Stockholm som står bak.

– De står blant annet bak Nobis Hotel og Hotel Skeppsholmen. Dette er deres første prosjekt i Norge. De vant nylig 2015 Wallpaper Design Award, sier Smørås.

Hele kvartalet fornyes

Like ved Smørås og Friele sitt felles prosjekt er Rom Eiendom AS godt i gang med å realisere sin del av reguleringsplanen i form av et nytt, moderne kontorbygg med inntil syv etasjer.

Kontorbygget oppføres kloss i jernbanestasjonen i Bergen og skal etter planen stå ferdig tredje kvartal 2015.