– Vi har lenge visst at vi skulle møte en tid for omstilling av norsk økonomi. Nå er den her. Vi pekte i statsbudsjettet både på at oljeinvesteringene skulle falle neste år og usikkerheten om oljeprisen. Det som er hevet over tvil, er at dette er en omstilling, ikke en krise, sier finansminister Siv Jensen til Dagens Næringsliv.

Hun mener oljeprisfall og kronekollapsen ikke kan sammenlignes med den situasjonen Norge sto overfor under finanskrisen.

– Da møtte vi det med midlertidige tiltakspakker hvor hele målet var å komme tilbake til normalen. Det er ikke situasjonen nå. Nå skal vi til en ny normalsituasjon. Hvordan den blir seende ut, avhenger av hvilke virkemidler vi tar i bruk, sier hun.

– Ap kan mislike dette veldig mye, men kommer ikke unna en nødvendig diskusjon om skattenivået i tiden som kommer. Det er avgjørende for konkurranseevnen til norsk næringsliv og evnen til å få nye gründere, bedrifter og nye arbeidsplasser, sier Jensen.

Jensen mener situasjonen nå viser at alle som var kritiske til at hun smurte statsbudsjettet med for mange oljepenger, tok feil.

– Budsjettet er ekstremt godt tilpasset den økonomiske situasjonen. Derfor er det behov for de andre partiene som ville stramme inn å gå i seg selv. Det ville vært feil å stramme inn mer til neste år.