Gå til sidens hovedinnhold

– Vi føler oss mindre verdsatt

Artikkelen er over 4 år gammel

Fellesforbundet rekrutterer nye medlemmer i stor stil, og tar ut 333 nye medlemmer i hotellstreiken.

– Et tegn på at folk vil ha bedre betalt, sier Helene Hydle om at nye medlemmer strømmer til Fellesforbundet.

Tirsdag kunne Fellesforbundet opplyse at de siden april har rekruttert 800 nye medlemmer bare på Riksavtalen for hotell og restaurant.

Onsdag hadde de streikende tent opp griller og delte ut gratis pølser til forbipasserende på Torgallmenningen i Bergen. Hensikten? Å gjøre folk oppmerksom på lønnskampen deres.

Får mye spørsmål

Hotellansatte Helene Hydle og Andreas Raa sier de får mange spørsmål om hva de egentlig streiker for.

– Familie, venner, bekjente og fremmede spør hvorfor vi gjør dette, sier Hydle.

– Hva svarer du?

– Fordi vi ikke føler oss like verdsatt som andre i arbeidslivet, svarer 23-åringen.

Førsteårslærling Andreas Raa er enig. 

– Jeg ser på det som positivt, sier 18-åringen om å streike for bedre rettigheter.

Negative reaksjoner

Bakgrunnen for streiken er uenighet om lokal forhandlingsrett og tillegg til lavtlønte. I sine flyers gjør streikevaktene folk oppmerksom på at «de som jobber på hotellene tjener 100.000 kroner mindre i året enn gjennomsnittet av vanlige arbeidstakere.»

Raa sier de får mye støtte, men også en god del negative kommentarer til streiken.

– Enkelte har sagt at de mener vi har det så godt at vi ikke har noe å streike for, sier Raa. 

Fredag vil over 7.000 være i streik

Når Fellesforbundet tar ut 333 nye medlemmer i hotellstreiken kan disse tidligst gå ut i streik om to uker. Medlemmene jobber i 142 bedrifter over hele landet.

Medlemmene som Fellesforbundet nå har meldt plassoppsigelse for, er nye medlemmer som er innmeldt etter at streiken var et faktum, opplyser forbundet onsdag.

Streiken ble satt i verk 24. april etter at det ble brudd i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv. Senere har den blitt trappet opp flere ganger.

I helgen la 925 medlemmer i flere fylker rundt om i landet ned arbeidet, og mandag gikk 105 av Fellesforbundets medlemmer ved Hotell Norge i Bergen ut i streik.

Når hotellstreiken trappes ytterligere opp fredag med 269 LO-organiserte ved 144 bedrifter landet rundt, vil totalt over 7.000 medlemmer av Fellesforbundet være i streik ved hoteller og restauranter i alle landets fylker.

Tirsdag oppfordret leder Jorunn Berland i arbeidstakerorganisasjonen YS til boikott av hoteller og restauranter som holder åpent til tross for at ansatte er i streik. YS har avlyst eller utsatt alle kurs og konferanser ved streikerammede hoteller.

– Positiv sideeffekt

I tillegg til 800 nye medlemmer på Riksavtalens område, har Fellesforbundet siden 1. april fått 2.500 nye medlemmer.

– Dette er uten tvil en positiv sideeffekt av det å ha en streik gående, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– I forbindelse med streiken har vi så langt bare meldt om nye medlemmer på bedrifter med tariffavtale. I dag har vi passert 600 nye medlemmer, men i tillegg kommer også 200 nye medlemmer som arbeider på bedrifter uten tariffavtale. Så totalt er vi oppe i 800 nye medlemmer på Riksavtalens område, sier Eggum.