Gå til sidens hovedinnhold

Bergensfirma går inn i omstridt prosjekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Det varsles erstatningskrav mot bulgarerne i Enemona, mens Frøland & Noss Elektro venter på klarsignal til å sluttføre arbeidet.

Det begynte å koke rundt prosjektet da det ble skrevet om kraftig underbetaling av elektrikerne hos Enemona som jobbet på den nye barneklinikken på Haukeland universitetssykehus.

Etter mye frem og tilbake, er faktum at byggeledelsen måtte starte en ny anbudsrunde etter at kontrakten med bulgarerne ble kansellert.

Tirsdag meldte BT at byggeledelsen har innstilt på at Frøland & Noss Elektro får jobben med å sluttføre elektroarbeidet.

Nesten dobling

Ifølge innstillingen skal de ha rett i overkant av 67 millioner kroner for jobben. Helt bestemt er det ikke ennå, fordi klagefristen først utløper 13. oktober.

– Dette er en jobb vi ser frem til, sier Frode Noss, administrerende direktør i Frøland & Noss Elektro til Vest24.

Han forteller at han nå føler anbudet nå har havnet på et prisnivå som gjenspeiler det norske konkurransemarkedet.

Allerede i desember 2011, samme år som byggestart for den nye barneklinikken, slo Elektroarbeidernes fagforening alarm i BA.

Les også: Helse Bergen går fri etter elektroskandalen

De var rasende etter at det bulgarske firmaet vant anbudet til det de stemplet som «spottpris». Enemona fra Bulgaria var billigst med 34,1 millioner - hele 18,2 millioner rimeligere enn det nest laveste tilbudet fra norske YIT.

Hvis det nå ender på 67 millioner kroner til Frøland & Noss Elektro, er det godt opp mot det dobbelte av hva bulgarerne i utgangspunktet skulle ha.

Tror det havner i retten

Haukeland universitetssykehus har helt siden kontrakten ble brutt, varslet erstatningskrav mot Enemona. Begge parter har nå advokater som representerer i hver sin side av saken.

Ifølge divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssykehus vil erstatningskravet bli på minst 40 millioner kroner.

Les også

Helse Bergen møtt med motkrav og mer kritikk

– Det er våre foreløpige estimater, som er differansen mellom nytt og gammelt anbud, og det tapet vi ellers har hatt, sier Utaaker til BA.

– Havner dette i retten?

– Jeg tror det er mer sannsynlig enn usannsynlig, men det vil vise seg. Enemona har en advokat på sin side, og vi har advokat, så blir det en juridisk gjennomgang av dette.

Påstanden om doble lønnsslipper og sosial dumping avvises av Enemona, som mener dette er udokumentert og uriktig.

Det bulgarske selskapet vil selv kreve 22 millioner kroner fra Helse Bergen.