Markant økning i antall permitterte

Stadig flere må henvende seg hit. Nå eksploderer også antall permitterte. FOTO: SKJALG EKELAND

Stadig flere må henvende seg hit. Nå eksploderer også antall permitterte. FOTO: SKJALG EKELAND

Artikkelen er over 4 år gammel

Den er en kjent sak at arbeidsledigheten øker kraftig. Nå eksploderer også tallet på permitterte i Hordaland.

DEL

Fra 1. juli i år ble permitteringsreglene endret. Frem til denne datoen måtte arbeidsgiveren betale de 20 første dagene arbeidstakeren var permittert. Sterke røster hevdet at dette førte til at arbeidsgiverene heller sa opp ansatte enn å bruke permitteringsverktøyet.

Etter 1. juli, ble arbeidsgiverperioden halvert. I dag betaler arbeidsgiverne lønnen de 10 første dagene en ansatt er permittert.

Har økt med 339 prosent

Om det er grunnen, vites ikke, men antall heltids- og deltidspermitterte i Hordaland har økt med 339 prosent siden oktober i fjor. Det viser Navs ferske arbeidsledighetstall.

– Vi har ikke målt om regelendringen har ført til økning av antall permitterte, men det er jo blitt billigere for arbeidsgiverne å permittere. Så det er vel naturlig å tro at dette er noe av grunnen til økningen, sier assisterende fylkesdirektør i Nav Hordaland, Tommy Johansen, til vest24.no

Ved utgangen av oktober er 882 arbeidstakere i Hordaland helt eller delvis permittert. Det tilsvarende tallet ved utgangen av oktober i fjor var 201. Økningen er altså på 339 prosent.

Ledigheten økt med 400

Antall helt ledige øker også kraftig i Hordaland. Siden utgangen av oktober i fjor er det blitt 1743 flere arbeidsledige i Hordaland.  I oktober i år har ledigheten økt med 400 personer, noe som tilsvarer 5 prosent, går det frem av en pressemelding fra Nav.

Fylkesdirektør i Nav Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes, sier i pressemeldingen at etaten har tatt flere grep for å møte den økende ledigheten.

– Vi har nær doblet bruken av tiltaksplasser for ordinære arbeidssøkere, og samarbeider tett med bransjeorganisasjoner og de bedriftene som er hardest rammet. Vi har arrangert egne jobbmesser, samt jobbsøkerkurs for denne målgruppen, sier Bogsnes, som forventer ytterligere økning i antall arbeidsledige i Hordaland ut 2015 og inn i 2016.

Artikkeltags