Etter to år uten jobb fikk Ronny en ny sjanse

Ronny Skare er utdannet platearbeider, men har nå fått jobb i Frydenbø biluteie AS gjennom Ringer i vannet.

Ronny Skare er utdannet platearbeider, men har nå fått jobb i Frydenbø biluteie AS gjennom Ringer i vannet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Han er en av over 20 i Hordaland som har fått jobb gjennom NHO-prosjektet Ringer i vannet.

DEL

– Å ha en jobb å gå til er livskvalitet. Jeg får vist at jeg duger og er verdt noe i arbeidslivet igjen, sier Ronny Skare.

Frem til han mistet jobben for to år siden, arbeidet Skare som platearbeider.

– Å ikke ha en jobb å gå til er ikke noe luksus. Jeg ble fort rastløs og kjedet meg. Etter hvert ga jeg opp og sluttet å søker jobber også, sier 33-åringen.

Etter to år utenfor arbeidslivet og mange jobbsøknader uten å komme gjennom nåløyet, setter Skare stor pris på sjansen han har fått hos Frydenbø bilutleie AS.

– Her er jeg en slags potet. Jeg gjør alt fra å klargjøre biler for utleie til å hente bilskilt hos veivesenet, forteller han.

40 bedrifter

Veien inn i Frydenbø bilutleie gikk via Nav og A2G, som er en av åtte attføringsbedrifter i Hordaland som samarbeider med NHO i Ringer i vannet-prosjektet.

NHO har avtaler med 40 bedrifter i Hordaland gjennom Ringer i Vannet. 

– Vi kartlegger bedriftenes behov og finner en kandidat som passer til de ønskene og behovene de har, sier Kjersti Rasmussen, jobbveileder og næringslivskontakt i A2G.

En av Ringer i vannet-bedriftene er Frydenbø bilutleie AS. Daglig leder Jørund Dahl forteller at de tok kontakt med A2G og forklarte hva de ønsket seg.

– Vi ville ha en medarbeider som hadde vist engasjement. Vi fikk Ronny hit på prøve i cirka to måneder først, med arbeidstilskudd fra Nav. Men fra 1. april har han fått vanlig kontrakt, forteller Dahl fornøyd.

Todelt gevinst

Ifølge Dahl er gevinsten for dem ved å ansette via Ringer i vannet-prosjektet todelt:

– Vi bidrar til å hjelpe folk gjennom. Samtidig er det en økonomisk trygghet at vi får testet ut folk før vi ansetter dem. Det at attføringsbedriften hjelper oss med å kartlegge våre behov og å finne rett kandidat, sparer oss også for ressurskrevende ansettelsesprosesser, påpeker Dahl.

Nå har bedriften to nye kandidater inne via Ringer i vannet.

– Det er ikke alle kandidatene vi har hatt inne som har endt med å få fast jobb, understreker han.

Skare mener det er positivt at bedrifter tør å ta sjansen på folk med hull i CV-en eller manglende skolegang.

– Men det er også viktig at den enkelte står på og ikke gir opp, får komme med på kurs – og møte opp på dem, påpeker 33-åringen.

Dahl er enig:

 – Bruk mulighetene som finnes, råder han.

– Snur ting på hodet

Fafo har laget en rapport om Ringer i vannet-prosjektet. Den bekrefter det positive inntrykket til Jørund Dahl og Ronny Skare.

– Ringer i vannet (Riv) er i all hovedsak et veldig vellykket prosjekt. Både attføringsbedriftene og NHO-bedriftene vi har snakket med, sier det, sier Lise Lien, en av forskerne bak rapporten om Riv-prosjektet.

Hun forklarer suksessen med at de i Riv har snudd den tradisjonelle tilnærmingen der man først gir kandidater opplæring og arbeidspraksis, og så forsøker å finne en arbeidsgiver, på hodet.

– Ved at attføringsbedriftene først kartlegge behov og ønsker hos NHO-bedriftene, og så kartlegge hvilke kandidater som kan passe, ser vi at det i større grad enn i andre prosjekter ender med faste ansettelser. Det handler om at kandidatene gjør arbeidsoppgaver bedriftene har et reelt behov for å få fylt. Samtidig har NHO-bedriftene som tar inn slike kandidater vært opptatt av at fremgangsmåten minimerer bedriftenes risiko ved å bidra til en bedre match mellom kandidatens kompetanse og stillingens krav, sier Lien.

Kontaktperson i bedriftene

Hun fremhever også grepet med å utnevne næringslivskontakter i attføringsbedriftene som viktig.

– De fungerer som en kontaktperson ut i bedriftene, og opparbeider tillit og en god relasjon med dem. Denne personen følger også opp etter fast ansettelse av en kandidat ved behov, sier Lien.

Gjennom Riv-kartleggingen har mange bedrifter også oppdaget at det finnes en del stillinger der det ikke er nødvendig med formell kompetanse.

– Riv viser at det absolutt ikke er noen bakdel med et tettere samarbeid enn vanlig mellom det offentlige og privat næringsliv for å få flere med hull i CV-en tilbake i jobb, sier Lien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken