Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere eldre blir arbeidsledige i Hordaland

Artikkelen er over 5 år gammel

Økningen i antall registrerte arbeidsledige over 50 år er på over 50 prosent.

Det viser ferske tall fra Nav Hordaland.

Totalt 1.277 personer i aldersgruppen 50-59 år er nå registrert arbeidsledige i Hordaland. Det utgjør 2,5 prosent av arbeidsstyrken i aldersgruppen. Økningen i antall personer som har mistet jobben siden januar i fjor er 435, eller 52 prosent.

I aldersgruppen over 60 år er økningen i arbeidsledigheten 188 personer, eller 5 prosent. Totalt er 560 personer over 60 år uten jobb i Hordaland. det er 2,1 prosent av arbeidsstyrken.

Ny utvikling

– Dette er nytt, sier assisterende fylkesdirektør Tommy Johansen ved Nav Hordaland. Han forteller at økningen i arbeidsledigheten i de eldste aldersgruppene tradisjonelt har vært lav.

– Er det spesielt utfordrende for Nav å få eldre arbeidstakere ut i jobb igjen?

– Ja, det er det, men det spiller jo litt rolle hvilken erfaring og kompetanse de eldre som mister arbeidet har. Det var betydelig vanskeligere å få eldre arbedistakere i jobb igjen for 20 år siden, sier Johansen.

Mens økningen i arbeidsledige er på over 50 prosent i de to eldste arbeidstakergruppene, er den prosentvise delen av arbeidsstyrken som mangler jobb høyest i aldersgruppen mellom 25 og 29 år. Her er det registrert 1.560 arbeidsledige, noe som utgjør 5 prosent av arbeidsstyrken i aldersgruppen.

Over gjennomsnittet

Totalt er økningen i arbeidsledigheten på 35 prosent i Hordaland, noe som bringer fylket over landsgjennomsnittet. Økningen på landsbasis har vært 13 prosent siden januar 2015.

Verdt å merke seg er det også at mens økningen i antall arbeidsledige menn fra januar i fjor er på 48 prosent, er det tilsvarende tallet for kvinner 17 prosent.

Selv om situasjonen ser dyster ut, finner fylkesdirektør Anne Kverneland Bogsnes antydninger til lys i tunnelen.

– Det er et positivt tegn av vi registrerer en svak økning i antall utlyste stillinger. Det betyr at det finnes muligheter i arbeidsmarkedet, sier Kverneland Bogsnes i en pressemelding.