Gå til sidens hovedinnhold

146 prosent flere konkurser i Hordaland i april

Artikkelen er over 4 år gammel

Hordaland opplever en kraftig vekst i antall konkurser.

Antall konkurser i Hordaland har økt med 34 prosent i årets fire første måneder. I april var økningen på hele 146 prosent, fra 26 konkurser i april 2015 til 64 i samme måned i år.

Det viser en oversikt fra selskapet Experian. Selskapet er verdens største leverandør av kreditt-, analyse og markedsinformasjon til bedrifter.

I en pressemelding forteller Experian at konkursbølgen nå for alvor slår inn over oljefylkene. Konkursstatistikken viser en økning på 34 prosent i Hordaland i årets fire første måneder, 14 prosent i Rogaland og 18 prosent i Buskerud.

Sesongvariasjoner

– Det tar ofte litt fra fra en bedrift opplever en krise, til den må gå til skifteretten. Nå ser det imidlertid ut som den varslede konkursøkningen i oljefylkene slår inn, sier Frode Berg, administrerende direktør i Experian i pressemeldingen.

For apriltallene påpeker imidlertid direktøren at tallene må sees i sammenheng med sesongvariasjoner.

– Tallene må sees i sammenheng med at påsken kommer i ulike måneder fra år til år. Likevel er tallene så tydelige at vi kan si at situasjonen forverres i oljefylkene. Fremover vil vi følge nøye med på konkursutviklingen i det oljeavhengige næringslivet i resten av landet, sier Berg, som også advarer mot å legge for stor vekt på tallene for enkeltmåneder.

– Konkurstallene er ikke et helt presist bilde på tilstanden i norsk økonomi og inneholder en rekke feilkilder. Man skal være spesielt forsiktig med å trekke bastante konklusjoner fra utvikling i enkelte måneder. Eventuelle regulatoriske endringen kan dessuten påvirke konkursutviklingen uten at det er koblet opp mot risikoutviklingen i næringslivet, sier Berg.

Færre på landsbasis

På landsbasis er antall konkurser ned så langt i år. Totalt har det vært 1584 konkurser, en nedgang på 0,5 prosent sammenliknet med i fjor.

– Disse tallene tyder på at todelingen i økonomien blir tydeligere. Mange oljerelaterte fylker har problemer, mens landsdeler som Østlandet og Nord-Norge som har en annen næringsstruktur, opplever foreløpig sterk økonomi og fall i antall konkurser, sier Berg.

Experian er notert på London Stock Exchange, og hadde i 2014 en omsetning på 4,8 milliarder dollar. Selskapet har 16.000 ansatte i 39 land, heter det i pressemeldingen.