Gå til sidens hovedinnhold

– Regjeringen må få farten opp mot arbeidsledigheten

Artikkelen er over 5 år gammel

Verken Harald Schjelderup eller Anne Gine Hestetun mener det blir gjort nok for å motvirke den økende arbeidsledigheten i oljesektoren. Sistnevnte ber kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner få farten opp.

– Min melding til Sanner er at vi ikke har tid til å vente. Vi trenger å få bevilgningen og den politiske fullmakten til å få fart på dette arbeidet, sa Hestetun (Ap) til Vest 24 på Norsk olje og gass sitt dialogmøte på Hotell Scandic Bergen onsdag.

29.000 jobber borte

Hun sikter til rollen Hordaland fylkeskommune har fått til å lede arbeidet med å få i gang hurtige tiltak i seks Vestlands-fylker. Gjennom statsbudsjettet ble det bevilget 20 millioner kroner til arbeidet.

Hestetun venter utålmodig, og konstaterer at arbeidet ikke er kommet i gang.

Mens Hestetun venter, forsvinner stadig flere jobber fra oljesektoren. Den siste oversikten fra DNB Markets forteller at over 22.000 faste oljejobber enten er borte eller er bestemt at skal kuttes. I tillegg har over 7.000 innleide mistet jobbene. En rekke av disse jobbene har vært å finne i Hordalands- og Bergens-bedrifter.

Også byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) i Bergen kommune er bekymret.

– En vedvarende høy arbeidsledighet vil være en katastrofe for Vestlandet, sier Schjelderup, som mener den grønne omstillingen i stor grad må komme i eksisterende bedrifter. Schjelderup understreker sterkt behovet for å ta vare på kompetanse som i dag blir overflødig i oljeindustrien.

Møter bedriftene

Både han og fylkesordføreren innrømmer at det er gjort lite lokalt for å motvirke utviklingen. Men begge påpeker at den lokale verktøykassen er begrenset.

Hordaland fylkeskommune har satt ned et utvalg som har fått 5 millioner kroner til å dele ut til gode ideer. Hestetun innrømmer at det ikke er mye.

Avviser kritikken

Nå går Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune sammen om å kartlegge hva bedriftene selv ønsker. De planlegger nå å være vertskap for et dialogmøte med bedrifter som rammes, og akter å sende klare meldinger til hovedstaden.

– Vi vil snakke med én stemme, sier Hestetun.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) avviser kontant kritikken mot at regjeringen gjør for lite. – Det er satt av fire milliarder kroner, og vi er ennå bare kommet tre uker ut i året. Så langt jeg kan se er det ingenting i dette arbeidet som er forsinket, sier Trellevik.

– Viktig i fremtiden

Administrerende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass slo fast at olje- og gassnæringen vil være viktig for Bergen og Vestlandet i mange år fremover.

– I dag sysselsetter næringen 56.000 personer direkte eller indirekte i Hordaland, forklarte Schjøtt-Pedersen på møtet. Han slo også fast at fornybar energi ikke kan erstatte fossil kraft. Til det har verden et altfor stort energibehov i fremtiden.

Men Schjøtt-Pedersen innrømmer at mange mister jobben på varig basis i oljeidustrien.

– Kostnadene må ned, og det fører til at mange mister jobben. Men det gjør også flere felt lønnsomme, sier Schjøtt Pedersen.