Gå til sidens hovedinnhold

– Sparebanken Vest bør flyttes ut av Bergen

Artikkelen er over 5 år gammel

Trond Mohn ønsker seg én vestlandsk storbank. Får han det som han vil, blir Sparebanken Vest slått sammen med SR-Bank, og hovedkontoret lagt til Stavanger.

BA var med Trond Mohn og Arbeiderpartiets toppkandidater Harald Schjelderup, Marte Mjøs Persen og Anne Gine Hestetun på søndagstur, dagen før valget.

Praten dreide seg blant annet innom temaet over alle temaer i Bergen: Bergenserne. Hadia Tajik var med, men inntok en lyttende posisjon.

– Drive med sau?

Spørsmålet var om Bergen som by er for selvopptatt til å være den vekstmotoren Vestlandet trenger. Anne Gine Hestetun hadde etter ti minutter konkludert med at alt henger sammen med alt.

Alle var stille i flere sekunder, før Mohn brøt tausheten. Han fortalte om den gang faren hans flyttet bedriften ut av Bergen i 1963.

– Vittige tunger spurte faderen om han hadde tenkt å drive med sau, sier Mohn.

Han mener at bergenserne har mistet mye av kontakten med omlandet.

– Du vet.. I gamle dager dro Hallingdal-bøndene til Bergen for å selge slaktet sitt. Kanskje har vi vært litt oss selv nok, sa Mohn.

Han fortsatte:

– Snakker du i dag med bankfolk, så hadde det kanskje vært naturlig at SR-Bank og Sparebanken Vest ble én bank med hovedsete i Stavanger. Men sier man slikt, reises det jo bust her. Men det hadde vært naturlig.

– Hvorfor hadde det vært naturlig, spør BAs noe overraskede journalist.

– Jo, fordi da har vi hatt en bank med sterk tilknytning til Vestlandet. Den Norske Bank - all ære til dem, men det blir jo en styring fra hovedstaden.

– Hvorfor et hovedsete i Stavanger?

– SR-Bank er størst og best, så enkelt er det, sier Mohn og lar setningen henge litt før han føyer til.

– De er i alle fall størst. Så kan vi gi Kjerpeseth en oppside!

Har kjempet internt

Med oppside mener Mohn åpenbart mulighet til forbedring. Kjerpeseth er Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest.

Mohn sitter i representantskapet i Sparebanken Vest, bankens øverste organ. De skal føre tilsyn med styrets og administrasjonens forvaltning av konsernet.

80 prosent av banken er selv-eid. 20 prosent er i privat eierskap. Trond Mohn er en av de større private eierne, og selv om han har solgt familiebedriften har han på ingen måte gitt seg som forretningsmann.

Mohn har siden salget tjent langt mer penger enn han har gitt vekk, kunne bladet Kapital fortelle i forrige uke. Verdien til selskapet hans har gått opp fra cirka åtte til nesten ti milliarder kroner.

Mohns tanker om sammenslåing har vært luftet i mer lukkede fora enn dette søndagsselskapet med Arbeiderpartiet.Ikke alle har tatt dem godt imot.

Det har vært de private eierne som i størst grad har vært for en omorganisering av banken, og eventuell sammenslåing. De har så langt tapt slaget mot de offentlige eierne. For to år siden ble det også bestemt å gå videre med dagens organisering av Sparebanken Vest.

Kjerpeseth er imot

BA har ikke fått tak i administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth, men han skal være en sterk talsmann for å gå alene.

NHH-professor Thore Johnsen sier at en sammenslåing av de to bankene kan være lurt i et regionalt perspektiv.

– Små- og mellomstore bedrifter, som næringslivet på Vestlandet stort sett består av, vil få adgang til en sterkere lokal bank. Det kan ha betydning i en situasjon hvor de trenger kredittmessig større «tålmodighet», for eksempel for oljerelaterte virksomheter som sliter, og vilje til å støtte ny, innovativ virksomhet.

– Mohn antyder sterkt at SR-Bank har vært best?

– SR-Bank har nok vært mer innovativ og mer villig til å ta risiko, men resultatet av større risiko kan vise seg å svekke banken. Nå er det som kjent nedgangstider i Stavanger, sier Johnsen.