Gå til sidens hovedinnhold

Tror det er best med to store banker på Vestlandet

Artikkelen er over 5 år gammel

Sparebanken Vest-sjef Jan Erik Kjerpeseth tror ikke det vil styrke Vestlandet å flytte hovedkontoret ut av Bergen, slik Trond Mohn foreslår.

– Det virkelig visjonære på Vestlandet er å flytte SR-Bank ut av Oslo. Den diskusjonen tar jeg gjerne, sier han.

Kjerpeseth kommenterer noen tanker Trond Mohn har gjort seg om bankvesenet her vest, tanker han delte mandag.

En sammenslåing av Sparebanken Vest og SR-Bank vil skape en storbank med sterk tilknytning til Vestlandet, mener Mohn.

Les også: Trond Mohn: – Sparebanken Vest bør flyttes ut av Bergen

– Flytt til Stavanger

Mohn var også «frekk» nok til å foreslå at hovedsetet til denne nye banken burde ligge i Stavanger.

Dette nesten samtidig som Sparebanken Vest skal flytte inn i sitt nye finanshus på Jonsvollskvartalet, et hus Mohn for øvrig la ned grunnsteinen til.

Kjerpeseth har sans for Mohns perspektiv om å bygge et sterkt Vestland.

– Det er også sammenfallende med Sparebanken Vest sin visjon. Men i mitt univers består et sterkere Vestland både av et enda sterkere Bergen og et enda sterkere Stavanger, sier Kjerpeseth.

Han drar frem at Sparebanken Vest, sammen med nesten alle de andre sparebankene på Vestlandet, har bygget opp flere nye selskaper innen finans siste årene, som Frende Forsikring, Brage Finans og Norne Securities.

– Her har vi skapt over 200 nye finansarbeidsplasser, på Vestlandet, etter finanskrisen, sier Kjerpeseth og føyer til:

– Vi inviterer gjerne SR-Bank med på vår visjon om å bygge sterke sparebanker, i stedet for å lene seg mot Sparebank 1 Gruppen som har hovedsete i Oslo.

Bedre resultat

Mohn antydet også at SR Bank var «størst og best».

– I alle fall størst, sa han. Kjerpeseth viser frem resultatene fra første halvår i 2015.

Mens SR-Bank hadde 11,7 prosent avkastning på egenkapitalen, kunne Sparebanken Vest vise frem et halvårsresultat på 12,3 prosent.

– Hvordan vurderer du fordeler og ulemper med en hypotetisk sammenslåing?

– Det er vanskelig å si hva de positive og negative sidene vil bli. Men generelt vil en bank som kan løfte noe større kunde-engasjementer på bedriftsmarked være positivt. Dessuten har jeg grunnleggende tro på det å bygge sterke institusjoner med hovedsete på Vestlandet, akkurat som Trond Mohn.

Miste drivkraft

Han minner om at finansmiljøet i Bergen er det største utenfor Oslo, på samme måte som innen media med medieklyngen som skal inn i Media City Bergen.

– Om Sparebanken Vest flyttes til Stavanger vil byen miste en viktig drivkraft i finansklyngen. Dessuten er det også uklart om det er positivt for kundene. På mange mindre steder på Vestlandet er Sparebanken Vest og SR-Bank en viktig del av banktilbudet. En fusjon vil således kunne svekke bankkonkurransen og banktilbudet på Vestlandet, mener han.

SR-Bank sin kommunikasjonsdirektør Thor Kristian Haugland avviser ikke Mohns tanker. Han drar inn den fergefrie kyststamveien som etter sigende er på beddingen.

– Fremover vil vi måtte vurdere ulike strukturelle løsninger som følge av nye behov hos våre kunder, og ikke minst opp mot de endringer regionen står overfor. Da tenker vi spesielt i forhold til økt grad av tettere koblinger som vi nå opplever i aksen Kristiansand til Bergen.