Det siste året har gjennomsnittsprisen på solgte fritidseiendommer ved sjøen i Os ligget på like over fire millioner kroner.

Det plasserer Os på topp blant kommunene i Hordaland, og på åttende plass på landsbasis, viser tall fra Eiendom Norge som ble lagt frem onsdag.

Til sammenligning var snittprisen i Fjell kommune 1,86 millioner siste året.

– Nærhet til byen viktig

Børge Vadset i Proaktiv eiendom i Fana selger for tiden en sjøeiendom på Ytterøya i Os.

Han mener nærheten til Bergen er en av årsakene til at kommunen kommer ut på pristoppen i fylket.

– Nærheten tror jeg er viktig for kjøperne av sjøeiendommer. Da får man et mye bredere bruksmønster enn ellers. Også det at mange eiendommer har båtplass er medvirkende, sier han til Vest24.

Kollega Ragnar Lillejord i DNB Eiendom Os selger for tiden en fritidseiendom på Lepsøy. Han er enig med Vadset.

– Folk tenker kanskje litt fremover også på den nye veien som er planagt og som gir enda kortere reisevei. Det er jo dessuten en veldig fin skjærgård her ute, og en del større sjøeiendommer som trekker snittprisen opp, sier han til BA.

Solid prisvekst

Statistikken for det siste året viser at prisen for en gjennomsnittlig fritidseiendom ved sjøen har økt med 11,7 prosent.

Gjennomsnittshytten ved sjøen kostet det siste året 2,216 millioner kroner.

–  Fritidsboliger ved sjøen har hatt en sterk prisvekst det siste året. Etter mange år med moderat prisutvikling, har markedet det siste året endret karakter. Våre meglere har rapportert om flere visningsdeltagere og budgivere på hyttene, noe fritidsstatistikken nå bekrefter, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

...men går i snitt under prisantydning

Selv om prisene i snitt har gått opp, selges fortsatt fritidseiendommer ved sjøen i snitt for 2,5 prosent under prisantydning.

Men det finnes unntak. I slutten av mai ble en  hytte på Søndre Bjorøy solgt for over dobbelt av taksten.

Det er likevel en bedring fra fjoråret, da salgssummen i snitt endte 3,8 prosent under prisantydning.

Ikke siden 2011 har salgsprisen i snitt ligget over prisantydning.

– Lures av statistikken

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret mener statistikken fra Eiendom Norge i realiteten viser at det har skjedd en normalisering av hyttemarkedet, og ikke en stor prisvekst.

– Man blir litt lurt av statisitikken. Den betyr ikke at alle sjøhytter er 12 prosent mer verdt i år enn i fjor. Det som egentlig har skjedd det siste året er at det har vært en priskorreksjon på de dyreste hyttene som hadde ligget ute uten å bli blitt solgt på to til tre år. Så prisveksten skyldes stort sett at de dyre hyttene som er solgt, sier Øye.

Han mener prisutviklingen har vært flat siste året.

– Markedet er absolutt på vei til å normaliseres og interessen for sjøhytter er fremdeles til stede. Prisutviklingen vært flat i Norge i forhold til hva som har skjedd i utlandet den siste tiden, der det har vært en positiv prisvekst. Kombinert med at flybilletter ikke er blitt billigere og lav kronekurs, taler det til fordel for sjøhytte-markedet her hjemme, sier han.

Flest kjøpte i Lindås

Mens prisene i fylket var høyest i Os, ble det solgt flest eiendommer ved sjøen i Lindås.

Det siste året ble det omsatt 32 fritidseiendommer ved sjøen i nordhordlandskommunen. Bergen kommer på en andreplass i Hordaland med 31 solgte fritidseiendommer, mens  Fjell kaprer tredjeplassen med 24 solgte.

– Kan ta tid å selge

I snitt tok det 127 dager å selge en sjøhytte forrige år. Dette er en økning på 21 dager, fra 106 dager for samme periode for et år siden.

Det ble solgt 2344 sjøhytter gjennom megler siste året, 198 flere enn i fjor.

Hytten Vadset selger i Os har ligget ute siden rett over påske.

– Det har vært mye interesse for hytten, men det kan ta tid å finne den rette kjøperen. Det meste blir uansett solgt, det viser jo undersøkelsen til Eiendom Norge.

Vadset mener økningen i snittpris viser at det er interesse og betalingsvilje til stede i markedet.

– Det er sjelden de dyre objektene går over prisantydning, men jeg tror det er rette nivåer eiendommer blir solgt for. God eiendomsmegling handler om å finne den rette kjøperen. Det skjer gjerne etter en forhandlingssituasjon, og ikke nødvendigvis i en budrunde. Men vi har også hatt flere eksempler på gode budrunder på fritidseiendommer i Os, sier han.