Ximena Andrea Sagenes (36) har solgt 153 boliger til en samlet verdi på cirka 650 millioner i år. Det er mest av alle Privatmeglerens selgere utenfor Oslo.

– Jeg bestemte meg i fjor på denne tiden for at 2015 skulle bli mitt år, og er glad for å ha fått det til, sier Sagenes til BA.

– Til tider ekstremsport

Suksessoppskriften er hardt arbeid og stå-på-vilje, men med to små barn hjemme har hun ofret mye for å få det til.

– Min mann har begynt å kalle seg for «aupair-en» min, det sier jo litt. Jeg jobber stort sett hver helg og hver kveld etter at barna er lagt, forteller Sagenes.

Hun tror ikke at yrket passer for alle. For henne og ektemannen, som også er megler, er det blitt en livsstil. Likevel har hun flere ganger vært på bristepunktet.

– Telefoner, deadliner, barn som må hentes i barnehagen og en mann som ikke kommer hjem fordi han har budrunde. Det er til tider ekstremsport.

Julen feires på Stord med svigerfamilien.

– Det er utrolig deilig å få kommet seg litt bort fra Bergen. Dessverre er mobilen på døgnet rundt, riktignok på lydløs.

Les også: Stine (29) tjente nesten 3,3 millioner kroner

Har ikke ofret noe

I Eiendomsmegler Vest er Therese Schütz Pettersen (44) salgsdronningen. I år, som i fjor, har hun høyest omsetning.

– Jeg har et vanvittig konkurranseinstinkt, men konkurrerer bare mot meg selv. Da blir ingen sure, humrer Pettersen.

Siden hun startet som megler i 2008, har salget økt hvert år.

– Kunder kontakter meg mer enn jeg trenger å kontakte dem, så da må jeg ha gjort noe riktig, tror Pettersen.

I år har hun omsatt for 333 millioner fordelt på 81 boliger. Omsetningstallene for meglerne er ikke helt sammenlignbare. Noen selger mest nybygg, andre, som Pettersen, selger kun brukboliger.

Tobarnsmoren mener at hun har «litt» salgsinnstinkt. Hun er travel, men synes ikke at hun har ofret noe.

– Jeg sier heller at jeg gir mye, noe jeg håper jentene mine på 12 og 13 år kan ta med seg videre. De er så aktive selv at de ikke merker hvor mye jeg jobber.

Pettersen er spent på 2016 etter uroen i oljebransjen.

– Men jeg skal slå mine egne rekorder. Om markedet ikke tillater det, gjør jeg noe med det, om jeg så må kjøpe husene selv.

Lever og ånder for jobb

Petter Krantz (35) i Kaland & Partners troner øverst på Eiendomsmeglerguiden.no sin oversikt over de mest anbefalte meglerne i Bergen. Med 470 millioner i omsetning og 130 boliger solgt, har han også hatt et kanonår salgsmessig.

Les også: Det ble «action» da dette huset skulle selges

– Til sammen for de siste to årene har jeg rundet én milliard. Jeg begynner å nærme meg statsbudsjettet, spøker Krantz.

Han har solgt alt han har kommet over i år, blant annet en hyttetomt i Ådlandsvågen til 350.000 kroner.

– Vi selger stort og smått, det er det som er gøy. Ofte treffer man kjekkere folk på de billigere boligene, mener Krantz.

Å alltid være tilgjengelig tjener man på. I fjor hadde Krantz en bolig ute på salg for svigermoren til kompisen han satt ved siden av på julebordet.

– Han ba meg legge vekk telefonen, men jeg så at noen var interessert i prospektet. De kom på visning neste dag klokken 16, og kjøpte huset klokken 17, mimrer Krantz.

15 timers arbeidsdager, der han sitter foran skjermen til ett på natten er ikke uvanlig.

– Jeg er en kontrollfreak som må ha tom innboks før jeg legger meg. Jeg lever og ånder for dette, så da går det greit, sier han og ler.

Usikkert marked

DNB Eiendom går ikke ut med omsetningstall, men opplyser at Erik Alræk og Ole Kristian Alvheim som vanlig kniver om å være toppselger i Bergen.

– Det er en drivkraft med rivaliseringen, men det som girer meg mest er fornøyde parter på begge sider av gjerdet, sier Alræk (48), som har sørget for at rundt 70 hus har skiftet eier i år.

Et usikkert marked betyr muligheter, slik Alræk ser det.

– I tøffe tider får man skilt klinten fra hveten, og ser hvem som kan gjøre mye ut av lite.

Han har jobbet ekstremt mye i mange år, og skulle gjerne hatt mer tid til familien.

– Det er klart at det går på bekostning av noe, hvis ikke fungerer man ikke lenge i dette yrket, mener Alræk.

Julejobb er naturlig for han.

– Samtidig prøver jeg å slappe av. På nyåret blir det full fres.

Livsstil, ikke et yrke

I Eiendomsmegler1 har Thomas Bull Wingaard (41) i 2015 solgt mest i Bergen, og hatt sitt beste år på sine 15 år i bransjen. De vil ikke oppgi noen tall.

Les også: Timillioners-villa solgt på et døgn

– Jeg har bygget opp en god portefølje. Om det er en liten leilighet eller stor villa spiller ingen rolle, jeg gjør samme jobben uansett, sier Wingaard om hvorfor han gjør det så bra.

Han er på vei til hytten på fjellet sammen med kone og barn når BA får tak i ham. Han forteller at jobben har krevd knallharde prioriteringer.

– Man må trives med dette, for det blir ekstremt mange timer. Klisjéen om at dette er en livsstil, ikke et yrke, kan jeg skrive under på.