Byrådet vil innføre eiendomsskatt

Liv  Røssland vil ikke kommentere det faktum at byrådet i Bergen ber om gjeninnføring av eiendomsskatten.

Liv Røssland vil ikke kommentere det faktum at byrådet i Bergen ber om gjeninnføring av eiendomsskatten. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

I 2012 gravla byrådet eiendomsskatten. I 2015 vil de vekke den til live.

DEL

Over helgen legger byrådet frem budsjettet for 2015. Det vil vekke mye debatt i Bergen. Fra flere uavhengige kilder får BA opplyst at eiendomsskatt foreslås gjenninført.

Skatten er et evig stridstema i Bergen. I 2011 gikk Monica Mæland og Høyre til valg på å fjerne eiendomsskatten i Bergen for boliger, og slik blir det:

26. januar 2012: Byrådet og Huseiernes Landsforbund feirer at de er kvitt eiendomsskatten med champange, kaker og fyrverkeri på Hotel Norge. Huseiernes landsforbund fikk til og med laget en gravstøtte med innskripsjonen: «Eiendomsskatt hvil i fred».

MØRKE SKYER

Men det varer ikke lenge.

Fjerde juni 2014 møtte BA finansbyråd Liv Røssland (Frp) på hennes kontor i 11. etasje på rådhuset.

Hun skisserte da opp den vanskelige økonomiske krisen Bergen er inne i, med eskalerende utgifter til blant annet vedlikehold av kommunale bygg og pensjonssmell, samtidig som regjeringen kutter i statlige overføringer. Ingenting kan være hellig, berettet hun.

Og, 17. september 2014, altså onsdag kommende uke: Byrådet legger frem sitt budsjettforslag. De har tidligere gitt kommunens ansatte beskjed om at de ser for seg kutt på 470 millioner kroner for 2015. Det blir kutt, men en god slump av minuset blir i stedet dekket inn med eiendomsskatt.

IKKE ALLVERDEN

I Bergen er det omlag 130 000 boliger. Skal de dekke inn halvparten av minuset, altså 235 millioner kroner, må eiendomsskatten per bolig bli omlag 1800 kroner i snitt.

Etter det BA får opplyst foreslås det et bunnfradrag slik at de med enklere boliger ikke må betale eiendomsskatt.

Tor Woldseth, gruppeleder i Frp på åttende året, har altså vært med på å innføre og ta vekk eiendomsskatt for boliger i Bergen.

–Dersom byrådet foreslår at vi skal innføre eiendomsskatt, får vi tro at regjeringen legger frem et statsbudsjett som gjør at vi kan reversere det i bystyret, sier Woldseth til BA.

«STATEN KNABBER»

Frp-gruppelederen er famøs i bystyret for sine taler i budsjettsammenheng, der han årlig sier at regjeringen knabber fra Bergen.

–600 millioner kroner går ut av Bergen til andre kommuner. Dette er penger vi kunne beholdt og brukt på våre borgere, sier Woldseth.

En kilde sier til BA at dette budsjettet er det første på en god stund der man faktisk forsøker å få total kontroll på inntekter og utgifter i Bergen. De foregående budsjettene har alle gått i minus, men blitt reddet inn av uforutsett økte skatteinntekter.

Byrådet er i mindretall, og de er i vanskeligheter. En av vurderingene er, får BA opplyst, at dersom man kutter velferdstjenester i stedet for å innføre eiendomsskatt, vil kuttene ramme de svakeste.

Det vil i tillegg være dyrt å bygge opp igjen velferdstilbud om økonomien skulle bedre seg.

Tidligere, når det har vært eiendomsskatt på boliger i Bergen, har deler av Fana, hele Ytrebygda og deler av Arna vært unntatt fra beskatning.

Denne gangen foreslås eiendomsskatten å gjelde alle boliger i kommunen.

– INGEN KOMMENTAR

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) sa til BA i sommer at de vurderte å innføre eiendomsskatt på boliger.

–Vi er i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon. Samtidig som vi skal gi våre innbyggere et forsvarlig tjenestetilbud. Det gjør at ingen kuer kan være hellige, sier Røssland til BA.

Via sin rådgiver melder Liv Røssland nå at hun ikke vil kommentere budsjettet før det offentliggjøres på onsdag.

– SVÆRT BEKLAGELIG

Huseiernes Landsforbund synes det er svært uheldig dersom eiendomsskatten «gjenoppstår» bare to år etter de gravla den.

– Det skaper mistillit hos beboere i Bergen, mener distriktsleder i Hordaland Monica Bryner.

Hun mener det er dårlig politisk håndverk at politikerne ikke klarer å se lenger frem i tid enn to år.

– Det gir liten forutsigbarhet.

Artikkeltags