– Forslagene er nyskapende

Bergen kommune har invitert unge arkitekter fra  hele Europa til å foreslå bruken av en tomt på Grønneviksøren på Møllendal. Her et et av bidragene.

Bergen kommune har invitert unge arkitekter fra hele Europa til å foreslå bruken av en tomt på Grønneviksøren på Møllendal. Her et et av bidragene. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

52 unge arkitekter kniver om å skape det Henning Warloe mener er «fremtidens bydel» i Bergen.

DEL

I mars i år inviterte Bergen kommune unge arkitekter og planleggere fra hele Europa til å foreslå ideer til utviklingen av en ferdigregulert tomt på Møllendal, gjennom konkurransen «Europan».

Tomten ligger på sørsiden av Store Lungegårdsvann på Grønneviksøren, og er på ca. 35 dekar.

– Dette er en stor og viktig konkurranse, fastslår byråd for byutvikling, Henning Warloe (H).

Han er på plass hos Bergen Kjøtt under forhåndsvisningen av bidragene. Totalt ble det sendt inn 52 bidrag fra arkitekter fra inn- og utland.

Yngre arkitekter

Bidragsyterne i konkurransen er arkitekter fra hele Europa. Et av kravene i konkurransen er at arkitektene må være yngre enn 40 år.

Byråden ser en klar verdi av at en ny generasjon arkitekter gis en sjanse til å vise seg frem, og tror det preger både kvaliteten på konkurransen og resultatet for byen.

– Forslagene er nyskapende og nytenkende, sier Warloe.

Han mener det er spesielt viktig med nye ideer når det gjelder utvikling og urbanisering av Møllendal. Byråden kaller området for «fremtidens bydel», og har et ønske om at bydelen skal ha flere bykvaliteter.

– Området skal være attraktivt for alle, utdyper Warloe.

Opprustningen og utbyggingen av Møllendal har allerede pågått en stund. Blant annet stod nye studentboliger på Grønneviksøren klar i 2013, og den nye Kunst- og designhøyskolen skal stå ferdig i 2017.

Konkurransen vektlegger blant annet grønne og klimavennlige løsninger.

Konkurransen vektlegger blant annet grønne og klimavennlige løsninger. Foto:

– Et spennende område

Konkurransens rammer presiserer at det skal være en hovedvekt av boliger i området. Nærmere bestemt skal inntil 75 prosent av bygningsmassen på området være boliger.

Det skal dessuten være en barnehage på tomten, og betydelige arealer er satt av til park mot sjøen og Møllendalselven. Dette skal inngå i en sammenhengende strandpromenade rundt Store Lungegårdsvann og Damsgårdssundet.

Mette Svanes, plansjef i etat for plan og geodata i Bergen kommune, kan fortelle at ikke alle deltakerne har vektlagt «oppgaveteksten» like tungt.

– Det er store forskjeller i uttrykk og planer, sier Svanes om bidragene.

Et eksempel er at enkelte av deltakerne, som foreløpig er anonyme, ignorerer at det skal være en park i området, og foreslår andre løsninger for å fylle arealet.

Videre har enkelte tatt flere hensyn enn andre når det gjelder støy- og lysutfordringer.

Svanes presiserer at deltakerne har blitt oppfordret til å utfordre rammene, og at Møllendal er et spennende område med mange muligheter.

Konkurransen fokuserer på grønne og klimavennlige løsninger, og knytter konkurransen til temaet "sharing". 
- Det er store forskjeller i uttrykk og planer, sier imidlertid Mette Svanes, plansjef for plan og geodata i Bergen kommune, og forteller at enkelte bidrag viker fra konkurransens opprinnelige rammer.

Konkurransen fokuserer på grønne og klimavennlige løsninger, og knytter konkurransen til temaet "sharing". - Det er store forskjeller i uttrykk og planer, sier imidlertid Mette Svanes, plansjef for plan og geodata i Bergen kommune, og forteller at enkelte bidrag viker fra konkurransens opprinnelige rammer. Foto:

Liv, røre og grønne løsninger

Til tross for ulike tilnærminger til oppgaven har alle bidragsyterne arbeidet etter hovedtemaet «sharing». En slik delingskultur mener Svanes er spesielt for byen og bylivet, og mener det skal gjenspeiles i den nye bydelen på Møllendal.

– Det er i motsetning til på landet, hvor det gjerne er «meg og mitt», utdyper Svanes.

Konkurransen krever at en stor del av tomten brukes til boliger, men fellesarealer vektlegges også.

Konkurransen krever at en stor del av tomten brukes til boliger, men fellesarealer vektlegges også. Foto:

Plansjefen forteller at det nye distriktet på Møllendal skal utvikles etter klimavennlige og grønne prinsipper, og samtidig inneholde en infrastruktur med store fellesområder.

– Det skal bli mye liv og røre på gateplan, sier Svanes.

Konkurransens jury består av arkitekter og en rekke fagpersoner fra hele Europa.

De startet sitt arbeid mandag. Juryen tar med seg sine favoritter til nye diskusjoner i Bratislava i november, hvor de skal bestemme en vinner. Vinneren gjøres kjent i desember.

Utstillingen åpner hos Bergen Kjøtt tirsdag kveld klokken 18, og står fremme til 5. oktober. 

Et av bidragene til arkitektkonkurransen "Europan 13".

Et av bidragene til arkitektkonkurransen "Europan 13". Foto:

Artikkeltags