Gå til sidens hovedinnhold

– Du kan trygt spise mye oppdrettslaks

Artikkelen er over 6 år gammel

Er fisk og sjømat fortsatt så sunt å spise at fordelene overgår helsefaren ved å få i seg kvikksølv, dioksiner og PCB-er fra fisken? Ja, konkluderer ekspertkomité.

Du kan trygt spise mer enn ett kilo oppdrettslaks i uken uten risiko for å få i deg skadelige mengder PCB og dioksiner, konkluderer Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM).

På oppdrag fra Mattilsynet har VKM gjort en ny vurdering av nytte og risiko ved å spise fisk. Ekspertene konkluderer med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte— og karsykdom.

— Ved dagens nivåer av de viktigste miljøgiftene PCB, dioksiner og kvikksølv, får verken storspisere eller andre i seg skadelige mengder miljøgifter fra fet og mager fisk, sier Janneche Utne Skåre som har ledet utredningen i VKM.

En tilsvarende vurdering fra 2006 endte i kostholdsråd om å spise fisk til middag to til tre dager i uken, og at halvparten bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.

For åtte år siden kom VKM frem til at inntak av fisk har positive effekter på folkehelsen. Dette gjelder særlig fordi fisken inneholder flerumettede fettsyrer og vitamin D.

– Vurderingen fra 2006 er vitenskapelig grunnlag for dagens kostholdsråd. Når Mattilsynet ber oss oppdatere denne vurderingen, er det fordi det har kommet ny kunnskap om innholdet av enkelte nærings- og fremmedstoffer i fiskefôr, fisk og sjømat. Det er også kommet nye kostholdsundersøkelser om befolkningens spisevaner siden vi publiserte vår vurdering i 2006, sier VKM-direktør Lars E. Hanssen.

Oppdrettslaksen spiser mer soya og plantestoffer enn før. Forskningsstiftelsen Nofima kunne nylig melde at planteråvarer nå utgjør mer enn 70 prosent av fôret som oppdretterne gir laksen. I 1990 fikk oppdrettslaksen 90 prosent marine råvarer, ifjor var andelen redusert til 29,2 prosent.

I en annen Nofima-rapport går det frem at vi må spise dobbelt så mye oppdrettslaks i dag som i 2000 for å dekke det ukentlige behovet for marine omega-3 fettsyrer.

Vitenskapskomiteen har blant annet studert om det er en sammenheng mellom endringene i oppdrettsfôret og endringene i næringsstoffer, dioksiner, dioksinlignende PCB-er og kvikksølv i fisk og sjømat.